woensdag 1 mei 2019

Robert Harris - Vaderland

Interessante thriller tegen een alternatieve geschiedenis
Vaderland speelt zich af in het Berlijn van de jaren zestig geregeerd door Hitler en de NSDAP. Xavier March is rechercheur bij de kripo (Kriminal Polizei) en wordt ’s ochtends vroeg naar een lijk in het water geroepen. Het blijkt om een oud-minister van het Generaal-Gouvernement te gaan en hoe verder hij in de zaak duikt hoe vreemder het wordt. Niet alleen was deze goede zwemmer verdronken, ook klopt de getuigenverklaring van de jonge rekruut die hem gevonden heeft niet.

Als hij er achter komt dat een Amerikaanse journaliste contact heeft gehad met een bekende van het slachtoffer slaan ze de handen ineen. Tot ongenoegen van de SS die de zaak naar zich toe heeft gehaald. Via Charlotte Maguire probeert hij te achterhalen wat er over Duitsland gezegd wordt en wat zij denkt dat er met alle Joden is gebeurd die naar het Oosten zijn gestuurd. Stukje bij beetje weet hij bij elkaar te puzzelen wat er is gebeurd, maar dat is een levensgevaarlijke zaak.

Zo in de week van de Dodenherdenking vond ik het een goed idee om eindelijk dit boek op te pakken (het is uit 1992, Nederlandse editie 2012). Het boek begint heel traag, geeft een aardige beschrijving van hoe Berlijn er uit zou hebben gezien en wat wetenswaardigheden over de oorlog. Langzaam wordt de politieke structuur duidelijk en hoe gevaarlijk het onderzoek van March en Maguire eigenlijk is. Een mooi voorbeeld ook van ‘de andere kant’ proberen te laten zien. March is een goede kerel die probeert zijn baan uit te voeren, maar ook kritisch is op het bewind. Terwijl zijn tegenstander Globocnik het proto-type gemene Nazi is (wat Globocnik ook was tijdens de Tweede Wereldoorlog).

Nu moet ik toch ook echt The Plot Against America maar eens gaan lezen, waarbij het (volgens anderen) nog veel meer gaat over de alternatieve werkelijkheid. Vaderland is uiteindelijk vooral een goede thriller (al moet je de eerste 150 pagina’s even door) met een ontzettend goed plot, een mooie historische achtergrond en lekker veel spanning.  


Geen opmerkingen:

Een reactie posten