dinsdag 28 mei 2019

Astrid H. Roemer – Gebroken Wit



Prachtig boek over familie en ontheemdheid
Je hebt van die boeken die je bij blijven, dit gaat zo’n boek zijn. Een verhaal over een land dat ik amper ken, dat veel te weinig aandacht krijgt in de geschiedenislessen en dat een grote impact heeft op de Nederlandse samenleving. Dit boek moet je lezen als je interesse hebt in hoe de Nederlandse (migranten)samenleving in elkaar steekt.

Het verhaal speelt zich af in Paramaribo waar Bernadette Vanta (oma Bee) zich klaarmaakt om te sterven. In terugblikken en verhalen laat Roemer het leven van oma Bee zien en hoe ze probeert haar familie bij elkaar te houden. Haar dochter Louise heeft vier kinderen van vier verschillende vaders, waardoor de kinderen allemaal een andere kleur hebben. Het kleurverschil en dat de kinderen niet allemaal weten wie hun vader is (en wat deze voor beroep heeft!) bepaalt hun positie op school en in de samenleving. Haar zonen werken in Nederland, haar andere dochter zit in een psychiatrische inrichting en haar derde dochter is ter adoptie weggegeven als kind. Ze haalt haar vreugde uit het contact met de kleinkinderen die ieder proberen haar leven wat completer te maken en via hun oma te leren over hun familie en de maatschappij.

Roemer laat heel mooi zien hoe multicultureel de Surinaamse samenleving is en wat voor impact de hiërarchie van ras, kleur en geloof heeft op de opgroeiende kinderen. Hoe gaan ze om met geloofsverschillen als de katholieke Babs een relatie krijgt met de moslim Umar? Moeder Louise heeft in ieder geval één doel en dat is dat al haar meiden een onderwijsbevoegdheid halen, zodat ze later voor zichzelf kunnen zorgen in een maatschappij waarin vaders vaak afwezig zijn of niet de financiële middelen hebben om voor hun gezin te zorgen.

Oudste dochter Heli wordt naar Nederland gestuurd om in Utrecht haar lesbevoegdheid te halen. Een wereld van verdriet omdat ze wordt gescheiden van haar familie en van haar geliefde. In Nederland ontdekt zij dat ze nergens bij hoort, niet bij haar landgenoten, niet bij de Nederlanders en ook niet echt bij haar gastgezin. De ontheemdheid is prachtig en emotioneel. Hieraan merk je hoe goed het boek geschreven is. Het verhaal sleept je mee. Je moet goed op blijven letten omdat er binnen hoofdstukken tussen personages en tijdsperspectieven wordt geschakeld, maar daardoor is het juist ook interessant. Roemer creëert ook een mooie spanningsboog als het gaat om het vaderschap van de kinderen van Louise. Als ook de laatste vader bekend wordt is de cirkel rond. Een mooie afsluiting van een prachtig boek. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten