woensdag 8 mei 2019

Tessa Kollen – De mentor


Fantastische spannende roman over het expat-leven in de gouden kooi

Ik ben echt helemaal fan van de auteurs die uitgeverij Orlando aantrekt, een nieuwe uitgeverij die voor een deel een ander geluid wil laten horen en dat ook doet. Zo ook het debuut van Tessa Kollen, in het dagelijks leven diplomatenvrouw en een interessante nieuw stem in de literatuur. Ze schreef een spannende roman gesitueerd in haar eigen omgeving, die van de expats in het buitenland, en dat heeft ze met verve gedaan.

Vier vrouwen voelen zich allemaal misfits in het expat-wereldje in een tropisch aandoend land ver van huis. Twee nieuwkomers en twee min of meer oudgedienden. Carrie woont al het langst in het land en is meegekomen met buitenlandcorrespondent Chad, ze is tevens penningmeester van de oudervereniging van de American International School. Sophie is meegekomen als de vrouw van de Canadese ambassadeur Alan en kent daardoor de regels van het expat-level al goed. Sandy’s man Sam is de conrector en ook nieuw in het land alhoewel ze al wel langer in het buitenland wonen. Marije is echt nieuw, voor het eerst in de expat-gemeenschap, meegekomen met haar man die als CFO voor een groot bedrijf werkt.

Het grootste probleem van ‘de vrouw van’ zijn is dat je er zelf niet meer toe doet, op de tweede plaats komt de verveling die ontstaat door het personeel en het niet buitenshuis werken. Carrie besluit de drie nieuwe vrouwen naar zich toe te trekken en zo ontstaat de wijn-op-woensdag-club. Het expat-leven blijkt vol intriges en ongeschreven regels te zitten en ze voorzien elkaar van informatie, roddels en afleiding. Het leven raakt echter ontregeld als Joanne, de mentor van de school wordt vermoord. Ze was niet geliefd, maar wie zou het hebben gedaan?

Eén van de bijzonderheden aan dit boek is dat het is opgedeeld in ‘voor de moord’ en ‘na de moord’ waarbij niet alleen de vier vrouwen (aangeduid met de positie van hun man), maar ook de mentor aan het woord komen. Zo krijgen we een inkijkje in de expat-levens van deze vrouwen, de bizarre verhoudingen binnen de oudervereniging van de AIS en de geheimen die rondwaren. Het boek is heel ontspannen geschreven en leest makkelijk weg. Het is als een antropologische beschrijving van het leven en daardoor vraag je je af met welk personage de auteur zich het meest vereenzelvigd (ik denk Carrie). De ontknoping is verrassend en goed bedacht en ik kan het boek dan ook aan iedereen aanraden die het leuk vindt om spannende boeken te lezen en zich te verliezen in het leven van een ander. Dat zijn dus bijna alle lezers…. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten