donderdag 6 juni 2019

Michelle Visser – Eline

 Leesbare historische roman rondom de Spaanse griep en het vrouwenkiesrecht

Eline woont tijdens de eerste wereldoorlog in Leiden, doordat Nederland neutraal is in deze oorlog is ze vooral op de hoogte door kranten en berichten van de Duitse neven van haar man. Haar leven kabbelt rustig voort tot haar man Wieger naar Drenthe vertrekt om een vers veenlijk te onderzoeken en zij besluit met hun twee kinderen hem achterna te reizen. In het dorp vlakbij Assen is het prachtig, maar ook ontzettend wennen voor Eline. Ze is het niet gewend dat vrouwen weinig rechten hebben, dat er tussen de middag warm wordt gegeten en hoe groot de invloed van de dominee is. Ze houdt zich staande doordat ze haar tekentalent kan inzetten en haar contact met enkele vrouwen in het dorp.

Als een vriend van Eline en Wieger zich als arts vestigt in het dorp en Eline hem helpt waar ze kan tijdens de uitbraak van de Spaanse griep lijkt ze eindelijk een plekje in het dorp te krijgen. De Spaanse griep is heftig en eist vele levens, ook die van dierbare vrienden en dat zorgt voor onrust in het dorp.

Naast de oorlog en de Spaanse griep is de uitbreiding van vrouwenrechten en met name de invoering van het passief en actief kiesrecht voor vrouwen, dat laatste nu 100 jaar geleden. Eline spreekt met Aletta Jacobs en besluit op haar manier bij te dragen aan de ontwikkeling van vrouwen. Doordat Visser deze belangrijke ontwikkelingen in onze geschiedenis op een toegankelijke manier weet te brengen is dit zo’n knap boek.

Het is makkelijk geschreven en doordat Eline zo modern is kon ik mij goed met haar identificeren. Doordat het speelt in een historische interessante tijd is het zo veel meer dan een fijne roman om mee weg te kruipen op de bank. De parallellen die zij weet te trekken tussen de tijd van het veenlijk en de tijd van de Spaanse griep is ook mooi bedacht en goed uitgewerkt. Met recht dat dit boek uitkomt in de lijn ‘best of historische romans’ van uitgeverij Boekerij. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten