woensdag 24 april 2019

Amy Tan – De vrouw van de keukengod

Complexe roman over moeders, dochters en geheimen
Pearl heeft een gecompliceerde relatie met haar moeder Winnie. Nadat bij haar MS is geconstateerd besluit ze om dit geheim te houden voor haar moeder, die toch alleen maar met verhalen over anderen en goedbedoelde maar hopeloos ouderwetse raad komt. Pearl blijkt echter niet de enige met geheimen en als haar tante Helen denkt dat ze spoedig zal overlijden besluit deze om moeder en dochter bij elkaar te brengen, door ze te dwingen hun geheimen aan elkaar te vertellen.

De geheimen brengen ons naar het China (en Shanghai) vanaf de jaren twintig van de vorige eeuw. Winnie, de dochter van de tweede tweede vrouw van een rijke zakenman, wordt na het verdwijnen van haar moeder bij een tante op een eiland ondergebracht. Na haar huwelijk met Wen Fu, een piloot in het Chinese leger, volgt ze hem door China terwijl de Tweede Wereldoorlog losbarst. Hierbij wordt ze vergezeld door Hulan, de vrouw van de leidinggevende van Wen Fu, met wie ze keer op keer een huis moet delen. Het wordt steeds duidelijker dat het huwelijk slecht verloopt, Wen Fu is gewelddadig en kan maar weinig liefde en geduld voor de kinderen opbrengen. Uiteindelijk besluit ze dat ze naar Amerika moet om te ontsnappen.

In deze complexe roman over de moeizame relatie tussen een moeder en een dochter komen verschillende zaken bij elkaar. De botsing tussen de Chinese en Amerikaanse cultuur en hoe moeizaam het opgroeien is tussen twee culturen (zoals we dat ook bij Mirza zien in de 21e eeuw). De geschiedenis van China in het begin van de 20e eeuw en de Tweede Wereldoorlog, waar ik zeer weinig van wist. En de kracht van geloof en geheimen, soms moet je eerst volwassen worden voor je je ouders kunt begrijpen. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten