donderdag 5 november 2015

Heleen van der Kemp – BijwerkingVierde deel uit Britt Franken serie weer zeer de moeite waard

Bijwerking is het vierde boek
dat Heleen van der Kemp heeft geschreven over Britt Franken, rechercheur bij de politie Amsterdam en moeder van tienerdochter Bo. Na Blond 15, Afrekening en Onschendbaar duiken we weer in het leven van de Amsterdamse recherche en dat van een eigenzinnige rechercheur. Er zijn namelijk slechte xtc-pillen in omloop, er wordt een nieuwe grondstof gebruikt waarvan de gevolgen, zeker in combinatie met alcohol of andere drugs gigantisch zijn. Als er een jongen van 20 dood wordt gevonden, neergeschoten, met deze foute pillen op zak start een grootschalig onderzoek naar de drugsscene in Amsterdam.

Ik vond het heerlijk om weer door te kunnen lezen over Britt en hoe het met haar en haar verloofde Thomas en dochter Bo gaat. De persoonlijke ontwikkeling van Britt en Bo zijn voor mij dan ook net zo belangrijk en onderdeel van het leesplezier als de plot in het verhaal. Wat ik weer erg leuk vind is hoe van der Kemp het onderwerp van het boek combineert met het leven van haar personages. Bo is ondertussen volwassen, woont op zichzelf en slikt ook wel eens een pilletje tijdens het uitgaan. Uiteraard tot grote angst van Britt.

De start van het boek is even lastig, na de eerste herkenning en (her)kennismaking met Britt, Bo en Karim worden in een razend tempo nieuwe personages geïntroduceerd. De basis van het boek is een groep van vijf vrienden (begin twintig) die studeren, werken en lol hebben in Amsterdam, maar doordat er verschillende extra lijntjes lopen tussen de personages duurt het een tijd voor je echt feeling hebt met de groep en de verhoudingen in de groep begrijpt.

Gelukkig is het de moeite waard om door te lezen, want van der Kemp weet de verhaallijnen prachtig bij elkaar te brengen en je een paar keer op het verkeerde been te zetten wat betreft de afloop van het verhaal, en de grote vraag blijft telkens: wie kan je echt vertrouwen? Op welke vrienden kun je bouwen? Een geslaagd vierde deel uit de Britt Franken serie die volgens mij ook prima apart kan worden gelezen. 

Cijfer: 8

Geen opmerkingen:

Een reactie posten