donderdag 12 november 2015

Clélie Avit – Ik ben er



Prachtig boek over de liefde en het leven
Elsa is in coma geraakt nadat ze onder een lawine terecht is gekomen. Haar knoop bleek niet strak genoeg en met haar liefde voor bergen en gletsjers is ze te lang onder de sneeuw terecht gekomen. We lezen mee met Elsa’s gedachten, over hoe blij ze is als de schoonmaakster langskomt met haar radio, hoe ze na 5 minuten niet meer naar haar zus luistert die vertelt over haar liefdesleven en hoe ze de relatie tussen haar vrienden analyseert die zo nu en dan op bezoek komen.

Maar dan wordt haar (vegetatieve) leventje onderbroken door Thibault. Thibault brengt zijn moeder twee keer per week naar het ziekenhuis om zijn broer op te zoeken, maar zelf is hij te boos om op bezoek te gaan. Op een dag loopt hij gedesoriënteerd en uitgeput Elsa’s kamer binnen en besluit daar even tot rust te komen. Ze bouwen een band op waarbij Thibault Elsa steeds beter leert kennen door gesprekken met de verpleegkundigen, haar familie en vrienden. Elsa raakt ook steeds meer gesteld op Thibault en zet al haar krachten in om hem te kunnen zien.

In ‘Ik ben er’ wordt verteld over de universele thema’s de liefde en het leven. Waar de achterkant er op lijkt te duiden dat het een wat onbeduidend romantisch verhaal kan zijn werd ik zeer positief verrast. Het verhaal leest als een trein en geeft een zeer interessante gedachtewereld weer van iemand die in coma ligt, of, zoals die gedachten zouden kunnen zijn. Daarnaast is het leven van Thibault, moeilijke relatie met zijn familie, kinderloos en tegelijkertijd peetvader interessant om te volgen. Er zit meer achter dan alleen twee mensen die in een onmogelijke situatie verliefd op elkaar worden en dat is knap gedaan.

Cijfer: 7

Geen opmerkingen:

Een reactie posten