maandag 23 november 2015

Greet Ilegems – Hybrid: deel 1 de nieuwe wereldEen bijzondere nieuwe wereld voor Young Adults

De nieuwe wereld is het eerste deel uit de nieuwe Vlaamse Young Adult serie Hybrid geschreven door Greet Ilegems. Amina is een jonge meid die opgroeit als dakloze wees in het arme en achtergestelde deel van het land. Haar leven verandert compleet als zij via een test toegang verkrijgt tot een Eliteschool. Het ministerie van gelijke kansen geeft elk jaar één beurs aan een kansarme student om daar opgeleid te worden. Als je de opleiding afrond kun je bij de meest begeerde bedrijven gaan werken en met een beetje geluk scoor je ook nog een echtgeno(o)t(e) van hetzelfde statuur.

Amina heeft echter een geheim, ze is anders dan de andere kinderen en als de anderen daar op hun laatste schoolreis achter komen maken ze haar leven tot een hel. Sociale uitsluiting, pesterijen, geweld, niets wordt geschuwd om haar klein te krijgen. Haar beste vriendin blijkt een relatie met haar vriendje te hebben en het is niet duidelijk wie ze nog kan vertrouwen.

Rondom dit ‘kostschooldrama’ bouwt Ilegems aan een nieuwe wereld, een wereld waarin de ongelijkheid veel groter is dan in onze eigen samenleving en waarin het verschil tussen arm en rijk al snel het verschil tussen dood en leven kan betekenen. Het is een realistische fantasiewereld die wel aan Harry Potter doet denken, het is duidelijk niet onze wereld, maar wel familiair.

Ilegems weet een dosis humor te combineren met een mooi gevoel voor detail en een prettige schrijfstijl. Het boek is goed opgebouwd en heeft voldoende vaart, wat niet altijd het geval is bij een eerste deel uit de serie. De emoties en gevoelens zijn (ook voor de wat volwassenere) lezer erg herkenbaar van de eigen middelbare schooltijd en door de korte hoofdstukken leest het boek lekker weg. Het boek begint wat kabbelend maar wordt al snel spannend waardoor je door blijft lezen. Ik kan dit boek dan ook van harte aanraden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten