dinsdag 24 november 2015

Michiel Stroink - Exit



Een boek over weglopen en verdwalen

Abel Schreuder is hopeloos mislukt. Hij is mislukt als zoon, hij is mislukt als vriend en hij is mislukt in leven. Om te ontsnappen aan zijn leven stapt hij in de eerste de beste trein waar hij een kaartje voor kan krijgen en zo belandt hij uiteindelijk in Berlijn. Als je geen plannen hebt kom je andere mensen tegen die graag plannen voor zich laten maken en uiteindelijk altijd iemand die graag plannen voor andere maakt en dat is Jerry. Hij neemt Abel, die zich nu Daniël noemt, op sleeptouw met in zijn kielzog de Zweedse broer en zus Michael en Zoë en de Vlaamse Sofie. Ze feesten, verdwalen, denken na over het leven en proberen het te vergeten.

En zo kabbelt het boek van Stroink nog een tijdje door, in Berlijn wordt veel drugs gebruikt, lust bloeit op en wordt bekoelt, vriendschappen ontstaan en gaan kapot en ondertussen wordt het verhaal van drie generaties Schreuder vertelt. De vader van Abel en zijn grootvader zijn al net zo min geslaagd in het leven als hijzelf. Juist dit deel van het boek komt niet zo goed uit de verf. Wellicht dat het drie-generatie-verhaal als een soort van parodie moet worden gezien op de vele familiegeschiedenissen die op het moment verschijnen en gretig aftrek vinden, maar het is in het geval van Exit weinig gelukt. Alle drie de mannen proberen op hun eigen manier een ‘exit’ uit het leven te vinden, ‘waar is hier de nooduitgang’ zou Henk Westbroek zingen.

Het verhaal van Abel/Daniël wordt hierdoor afgewisseld met de verhalen van Karel (verliest alles met beleggen) en Willem (verliest alles met drank en gokken), allebei geen geweldige vaders waardoor je wel wat begrip krijgt voor het onbestemde waarin Abel zich bevindt. Al met al is ‘Exit’ een heel  aardig boek, het is goed geschreven en je leest er vlot doorheen, maar de echte diepgang mis ik. Het lijkt het zoveelste boek over het ‘reservaat Amsterdam’ waarin veel drugs en seks voorkomen en twintigers die niet weten wat ze moeten met het leven. De echt existentiële vragen worden helaas overgeslagen.

Cijfer: 7

Geen opmerkingen:

Een reactie posten