vrijdag 9 juni 2017

Marieke Woudstra – Een Portugese DroomHeerlijke roman over Portugal voor op vakantie
Na haar debuut ‘Thuis in Portugal’ heeft Marieke Woudstra een tweede roman geschreven over Marjolein en Bart die het haastige Nederlandse bestaan verruilen voor de rust van het boerenbestaan in de Alentejo in Portugal. Ze hebben een olijfboomgaard waarvan ze biologische olijfolie maken en verkopen in Nederland en Marjolein maakt haar eigen kaasjes. Telkens breiden ze hun bestaan een stukje uit, zo bedenkt Marjolein dat ze graag zelf thee en kruiden zou verbouwen om te verkopen in Nederland. Gelukkig komt ze niet ver van hun land het ‘kruidenheksje’ Celeste tegen die haar alles wil leren. Niet alles is rozengeur en maneschijn in deze roman, al in het eerste hoofdstuk komt een vreemde beschonken man het terrein op die dreigt dat hij ze uit hun boerderij laat zetten, omdat hij de eigenaar zou zijn. Een juridisch gevecht en een speurtocht naar lang verloren papierwerk gaat van start.

Woudstra laat in deze heerlijke roman een aantal belangrijke maatschappelijke thema’s aan bod komen zoals het wegtrekken van jongeren uit de streek en de gevolgen daarvan. Zo is er weinig werk, geen school meer en ook de lokale pastelería sluit omdat er te weinig klandizie is. Het verhaal is dan ook gevuld met ouden van dagen die het leuk vinden om samen met Marjolein en Bart nieuw vuur in het dorpsleven te steken. Ook de matige documentatie en daarmee onzekerheid over eigendomsrecht speelt een belangrijke rol in deze roman en het (economisch) belang van toerisme in Portugal.

De boeken ‘Thuis in Portugal’ en ‘Een Portugese Droom’ zijn deels gebaseerd op Woudstra’s eigen ervaringen over het migreren naar Portugal met haar geliefde. Het boek zit doorspekt met Portugese zinnetjes en geeft een mooi inkijkje in de cultuur. Het is een lekker niets-aan-de-hand boek en hoort met recht tot het ‘best of romance’ label van Uitgeverij Boekerij. Drie-en-een-halve ster en het boek kan zo je koffer in. Geen opmerkingen:

Een reactie posten