vrijdag 23 juni 2017

Hakan Nesser - De levenden en de doden in WinsfordDe beste Nesser ooit
Vorig jaar bracht Hakan Nesser een bezoek aan het thrillerfestival in Zoetermeer waar hij zijn nieuwste thriller signeerde. Tot mijn grote spijt was ik ziek, maar mede-club-van-tiener Joyce bracht een gesigneerd exemplaar voor me mee. “Get well!” heeft Hakan er in geschreven. Dat is mij gelukt, maar de vraag is of dat met Maria ook het geval is, het hoofdpersonage uit ‘de levenden en de doen in Winsford’.
 
Maria Holinek heeft een leuk leven als presentatrice op de televisie dat wordt verstoord als in de publiciteit komt dat haar man wordt verdacht van verkrachting. Ze besluiten zich samen in te zetten voor de relatie en zes maanden te vertrekken en de Zweedse winter aan zich voorbij te laten gaan. Hun wegen scheiden elkaar en Maria komt terecht in Winsford in Engeland samen met haar hond Castor. Ze schrijven langzaam aan hun verhaal en bereiden een nieuw leven voor, een leven zonder Martin. Maar het wantrouwen naar en over haar man verdwijnt net zo moeilijk als hun oude leven samen.

Nesser heeft met ‘de levenden en de doden in Winsford’ een prachtig boek geschreven. Qua schrijfstijl is het vergelijkbaar met zijn Barbarotti-serie. Rustig en beheersd. Het mooiste is dat je het hele boek door je afvraagt wat er gebeurd is met Maria en haar man en telkens verandert het perspectief dat daarop gegeven wordt. Het is het spannendste boek dat ik dit jaar gelezen heb en misschien ook wel het best geschreven boek van het jaar. Na het leuke, maar wat tegenvallende Hemel boven Londen, weten we het nu zeker, Nesser is terug en hij kan zo veel meer dan goede thriller-series schrijven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten