vrijdag 16 juni 2017

Jade Chang - De wangs vs de wereld



Feel-good roadtrip met humor
Er gebeurt zo veel in dit boek dat het moeilijk is om een beschrijving te geven die er recht aan doet. Het is een boek over immigratie, aanpassing, culturele botsingen en nostalgie. Over opgroeien zonder moeder, maar met geld. Over kiezen voor wat goed voelt en vasthouden aan wat was. Over oude rechten en nieuwe mogelijkheden. Maar vooral over een familie die elkaar weer wil vinden.

De familie Wang krijgt een grote klap te verduren als vader Charles failliet gaat. Als arme immigrant kwam hij naar Amerika en trouwde met de Chinese actrice die de moeder van zijn drie kinderen wordt. Zij overlijdt bij een helikoptercrash en laat Saina, Andrew en Grace achter met hun eigenwijze vader die ondertussen bouwt aan zijn make-up imperium. Als zijn nieuwste lijn mislukt en hij alles kwijt raakt beginnen ze aan een roadtrip door Amerika om een laatste lading make-up af te leveren op weg naar oudste dochter Saina die in New York woont.

Grace wordt van kostschool gehaald en baalt er van dat ze nu niet verder kan met haar modeblog en bijna al haar kleding achter moet laten. Nog erger is het als ze met haar vader en stiefmoeder Barbra dagen in de auto moet zitten om Andrew op te halen en naar Saina te gaan. Andrew wil het liefst stand-up comedian worden maar is helaas niet zo grappig. De meeste diepgang heeft dochter Saina die worstelt met haar gevoelens. Ze heeft de kunstwereld waarin ze beroemd is geworden vaarwel gezegd nadat ze is verlaten door haar vriend en probeert zich terug te trekken op het platteland van New York. Maar als ze moet kiezen tussen haar ex en haar nieuwe liefde weet ze niet wat ze moet doen.

Het boek is heerlijk om naar te kijken, de vrolijke kleuren zouden zo bedacht kunnen zijn door dochter Saina in één van haar kunstprojecten. Chang heeft ook een afwisselende vorm uitgekozen voor haar boek. Afwisselend lezen we hoofdstukken geschreven vanuit de verschillende leden van het gezin Wang en leren we stukjes van de geschiedenis van deze familie kennen. Het is, voor mij, een nieuw perspectief om Amerika te zien vanuit de Chinese migrant en dat maakt het boek interessant. Verder is het vooral een heerlijke feelgood roman, regelmatig grappig en met leuke personages. Soms iets te veel herhaling van gebeurtenissen omdat deze vanuit de verschillende personen herhaald worden, een steeds vaker voorkomende stijlvorm die mij maar zelden kan bekoren. Bovenal een vrolijk en zonnig boek dat samen met Manu Causse zo de koffer in kan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten