woensdag 14 november 2018

Arjen van Veelen – Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken


Prachtig boek over verlies en terugkeer

Voor de Hebban debuutprijs las ik vijf Nederlandse debuten van de shortlist en dit was mijn persoonlijke favoriet. Helaas is ‘Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken’ net buiten de top drie gebleven, ik had dit boek de prijs zeer gegund.

Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken is een prachtig boek over jezelf vinden als je de ander kwijt bent. De hoofdpersoon, wiens naam niet genoemd wordt, ik zal hem de schrijver noemen, raakt zijn beste vriend kwijt aan de dood en vertelt over de zoektocht die hij heeft doorgemaakt met deze vriend. De zoektocht naar zichzelf. Nu Tomas er niet meer is wordt het een zoektocht naar zijn vriend en de toekomst en die leidt naar Alexandrië. De schrijver wil namelijk een biografie over Alexander de Grote componeren en hoopt door het vinden van Alexander ook zichzelf terug te vinden en het liefst ook een klein stukje van zijn vriend.

Tomas is een dichter die leeft voor de woorden en die zich in mindere tijden terugtrekt in zijn geboortestreek op het Vlaamse platteland. De schrijver die zich niet goed raad weet in zijn nieuwe omgeving en met de overgang van Nederland naar de Verenigde Staten probeert houvast te vinden aan de herinneringen die hij heeft aan zijn vriend. Hij bedenkt dat hij de dichtbundels van zijn vriend zal plaatsen in de bibliotheek van Alexandrië en wil Tomas zo onsterfelijk maken.

De schrijfstijl van Van Veelen is heerlijk, het boek leest lekker weg en heeft voldoende diepgang. Doordat de hoofdstukken vrij kort zijn leest het boek lekker makkelijk weg en is het ook niet zo’n probleem om het boek even weg te leggen en in de volgende trein weer op te pakken. Bijzonder aan dit boek, voor mij, was het gebruik van 'foto's' van de plekken waar de schrijver komt. Het is grappig omdat het letterlijk wat meer beeld geeft bij de omgeving en functioneel omdat de schrijver maar 24 (?) foto’s heeft op zijn wegwerpcamera en dus moet kiezen wat hij vast wil leggen. Een mooie metafoor voor dat we moeten kiezen wat we vasthouden van overledenen en wat niet. Jammer is dat de foto’s in het e-boek niet zo mooi uitkomen, misschien toch nog een keer in de boekhandel door het echte boek heen bladeren.

Ik las dat Van Veelen ondertussen ook een boek heeft uitgebracht over de tijd dat hij in de VS zat ‘Amerikanen lopen niet’, wat de suggestie wekt dat het boek autobiografisch is. Al met al is dit één van de betere boeken die ik dit jaar gelezen heb, en tot nu toe zeker het beste debuut. Lezen dus…! 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten