dinsdag 30 oktober 2018

Daniel Cole – Marionet



Tweede deel slaat de plank mis

Marionet is het tweede boek van Daniel Cole, de bewierrookte auteur van het boek Ragdoll, en het slaat de plank behoorlijk mis. Het lijkt er op dat Cole heeft willen voortbouwen op het succes van Ragdoll, maar daardoor niet genoeg heeft nagedacht over de leesbaarheid van zijn tweede boek.

Ik heb Ragdoll vorig jaar zomer gelezen en begon deze herfst vol spanning aan Marionet. Het boek lag al enkele weken op de plank en het heeft hetzelfde aantrekkelijke uiterlijk als Ragdoll. Een ‘gelijmde’ rug met draden die door de rug en het boek heenlopen.  Dit was bij Ragdoll erg toepasselijk aangezien er daar mensenlichamen aan elkaar genaaid werden om een ‘Lappenpop’ te maken. Marionet sloeg echter gelijk dood bij mij. Ik had geen idee meer hoe de personages zich tegen elkaar verhielden, was vergeten wat er met Fawkes was gebeurd en tastte dus behoorlijk in het duister. Waar andere auteurs zich schuldig maken aan ‘over telling’ om nieuwe mensen bij een serie te betrekken, is 
hier sprake van het tegenovergestelde.

Marionet heeft op de achterkant staan ‘slaat de ragdoll killer opnieuw toe?’. Het is leuk bedacht dat de nieuwe moordenaar zich geïnspireerd zou voelen door de moordenaar uit het vorige boek, maar het waarom wordt slecht uitgewerkt. Baxter wordt naar de VS gestuurd omdat er zowel in het VK als in de VS soortgelijke moorden worden gepleegd en niemand ziet de link. Ze heeft een onbetrouwbare partner (dat is niets nieuws voor haar gelukkig) en ze worden persoonlijk achterna gezeten.

Ondanks de grote hoeveelheden moorden, bloed, afslachtinstrumenten en ledematen wordt dit boek nergens spannend zoals Ragdoll dat wel was. Het psychologische element wordt niet goed uitgewerkt en pas aan het eind wordt het spannend als er geprobeerd wordt de grote afsluiting van de moordenaar tegen te houden. Gelukkig heeft Cole zijn gevoel voor humor niet verloren, ook in dit boek kun je gelukkig lachen. Het boek eindigt met de terugkeer van een oude bekende en dat is de enige reden dat ik misschien deel drie nog ga lezen. Ooit. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten