vrijdag 23 november 2018

Sien Volders - Noord


Goed uitgewerkte roman over vrijheid

Eén van de andere boeken die ik voor de Hebban debuutprijs las was Noord van Sien Volders. Volders kan goed schrijven en heeft een interessant idee (parallelle levens in verschillende decennia) mooi uitgewerkt, al is het even wachten op de diepgang. In het kader van ‘koop eens een boek van een vrouw’ kan ik deze zeker aanbevelen.

Noord is een mooi boek waarin de verhalen van Mary en Sarah zich met elkaar verstrengelen. Mary is vijftig jaar geleden naar het Noorden vertrokken en werd daar een nieuw mens, weg uit het tumult van de stad, critici en verwachtingen. Sarah moet bedenken welke weg ze in wil slaan met haar sieraden, ze is zilversmid en heeft altijd exclusief en voor zichzelf gewerkt, maar dan krijgt ze het aanbod om samen te gaan met een groot sieradenhuis. Om te bedenken wat ze wil vertrekt ze naar het Noorden en daar ontmoet ze haar grote liefde, een liefde die elk jaar dieper in zijn alcoholisme zakt en niet kan aarden in de stad. Daar in het Noorden gaat ze op zoek naar vrijheid net als mensen dat al decennia voor haar hebben gedaan. Er ontwikkelt een mooie vriendschap tussen Mary en Sarah waarin ze elkaar op de hoogte houden van hun liefdes en hun liefde voor de vrijheid.

Wat het mooie is aan Noord is dat het twee verhalen vertelt en het zich lang geleden afspeelt. Het verhaal van Sarah speelt in 1982, een tijd waarin er geen mobiele telefoons waren, nog niet iedereen telefoon had in Canada en er vooral veel brieven werden geschreven. Naar het Noorden gaan was dan ook echt weg gaan uit de gebruikelijke wereld. Heerlijk een stap terug uit onze volle internet-gedreven levens. Volders laat ook de keerzijde zien van het leven in het hoge Noorden, het gevecht tegen de drank en de eenzaamheid van de winters.

Waar het boek eerst niet boven een feelgood roman uitsteekt verdiepen de karakters zich geleidelijk toch en weet Volders een aantal mooie intrinsieke dillema's voor te leggen aan haar personages. Wat weegt zwaarder de vrijheid of de liefde? Hoe is de liefde voor muziek te combineren met de eenzaamheid van het Noorden? Niet alles is wat het lijkt en niet al het moreel verwerpelijke is ook echt slecht. Haar schrijfstijl is erg toegankelijk en daardoor geschikt voor een groter publiek. Ik ben dan ook erg benieuwd wat deze debutant nog meer in haar mars heeft. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten