donderdag 3 mei 2018

Peter Zantingh – Na Mattias


Een novelle over verlies, verdriet en vriendschap

‘Na Mattias’ is echt een bijzonder boek. Het is een novelle van 120 pagina’s, waarin in verschillende hoofdstukken en daarmee vanuit verschillende perspectieven verteld wat de dood van Mattias voor impact heeft op de levens om hem heen. Maar meer nog vertelt het over de invloed die Mattias had op de mensen om hem heen. Mattias was een dromer, altijd meer ideeën dan tijd en doorzettingsvermogen om ze uit te voeren. Niet iedereen nam hem daarom even serieus. Veel meer nog dan over Mattias leren we over de mensen om hem heen en het verhaal dat me daarbij het meest is bijgebleven is het verhaal van Issam.

Issam is een eenzame jongen. Hij is roadie bij een relatief bekende band en toert met hun door heel Europa. De opleiding podiumkunsten heeft hij na een half jaar verlaten, maar onzichtbaar sjouwen met instrumenten gaat hem goed af. Het computerspel Football Manager houdt hem op de been. Hij speelt al zo ver in de toekomst dat alle spelers van nu met pensioen zijn en het spel nieuwe spelers met fictieve namen heeft gegenereerd. Dat er spelers zijn uit je eigen jeugdopleiding die toetreden tot je elftal. Maar dan wordt zijn laptop gestolen en is hij alles kwijt. Mattias begrijpt hem. Ze hebben elkaar nog nooit ontmoet en toch waren ze vrienden op het voetbalforum.

Het is mooi om te zien wat een impact mensen hebben op anderen. Juist door de verschillende perspectieven is het denk ik voor iedereen mogelijk om zich te herkennen in het boek. Ook fijn is dat het verdriet, dat je naar de strot kan grijpen, daardoor telkens weer onderbroken wordt. Tot het eind blijft het onduidelijk wat er met Mattias is gebeurd en dat is een knap stukje spanningsopbouw van Zantingh. Geen opmerkingen:

Een reactie posten