vrijdag 6 april 2018

Natascha van Weezel – Thuis bij de vijand


Interessant boek, maar weinig verheffend

Ik was erg benieuwd naar dit boek. Ik las het in de hoop een breder en meer divers beeld te krijgen van wat er in Nederland aan de hand is tussen en voor een deel binnen de joodse gemeenschap en de moslimgemeenschap. Niet gehinderd door al te veel kennis van het Israël-Palestina conflict, bleek ik er ook nog veel van op te steken
over de geschiedenis.

Aan de hand van interviews met Ed van Thijn (joods en oud-burgemeester van Amsterdam), een Marokkaanse activist, een opperrabbijn en een radicaliseringsdeskundige probeert van Weezel te schetsen wat er in de Nederlandse maatschappij is gebeurd de afgelopen dertig jaar, maar met een nadruk op dit millenium. Zelf wordt ze, naar eigen zeggen, uitgemaakt voor verrader en excuusjood, net afhankelijk van wie er tegen haar praat.

Het is interessant om te zien hoe er zowel verwijdering als toenadering bestaat tussen de twee groepen. Zo zijn er moslimjongeren die totaal geen boodschap hebben aan haar lessen over de Tweede Wereldoorlog. Maar net zo goed mensen, fervente (in dit geval vrouwelijke) aanhangers van de Islam, die haar uitnodigen bij hun thuis om te praten over het geloof.

De eerste pakweg honderd pagina’s lezen iets te veel als een verhaal over haar leven en haar twijfels en dat vond ik het minst interessante aan het boek. Gaandeweg gaat het meer over de positie van joden en moslims in de maatschappij en veel minder over haar zelf. En daar wordt het interessant. Van Weezel kan prima schrijven, maar het boek was voor mij verder niet heel verheffend. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten