vrijdag 1 december 2017

Richard Russo - Niemands gek (Sully #1)



Dit boek is een klein Russiaans feestje
Ik ben een groet fan van Richard Russo sinds ik zijn boek Empire Falls heb gelezen. Zeker één van de beste boeken die ik ooit gelezen heb en van grote invloed op mijn literaire ontwikkeling. In Niemands Gek komen we ditzelfde Russiaanse feestje tegen met wederom veel tegenslag tegen de achtergrond van small-town America. En dat de uitgever dan ook nog een gesigneerd exemplaar opstuurt, dat is toch heerlijk.

In North Bath gebeurt bijna nooit wat. Dit kleine dorpje ten noorden van New York kende welvaart toen de bronnen het nog deden en mensen van heinde en verre naar het kuuroord kwamen, maar nu de bronnen zijn opgedroogd en de toeristen vijf kilometer verderop naar Schuyler Springs zijn vertrokken is het stil. Het belangrijkste nieuws is welke stokoude iep aan Upper Main dit jaar gaat vallen en of daar iets of iemand bij gewond raakt.

Hier is Donald Sullivan, kortweg Sully, geboren, getogen en afgekeurd. Zijn huwelijk is al lang geleden mislukt en al meer dan twintig jaar rommelt hij wat aan met een getrouwde vrouw. Hij woont boven zijn oude lerares Engels, juffrouw Berryl en mag niet meer werken in de bouw omdat zijn knie kapot is en gaat daarom naar het MBO in Schuyler. Dat is niets voor hem. Hij besluit weer te gaan werken met zijn maatje Rub voor zijn vriend/vijand/baas Carl Roebuck, eigenaar van TipTop Constructions. Carl laat ze altijd wachten op hun loon en de smerigste klusjes uitdelen, maar voor Sully geldt als hij met Rub is, is het eigenlijk wel best.

De wereld verandert voor Sully als zijn zoon Peter zijn huwelijk ook stuk ziet lopen en met zijn oudste zoon Will in North Bath komt wonen. Langzaam leren de drie mannen elkaar kennen en tot op zekere hoogte vertrouwen. En hiervoor heeft Russo bijna 600 bladzijden nodig en dan nog baalde ik dat het boek uit was. Russo is grappig, hij laat Sully de draak met zichzelf steken en heel langzaam een klein beetje inzicht in zichzelf krijgen. Het boek kabbelt voort, zoals zo veel van zijn boeken, waarbij stukje bij beetje duidelijk wordt waarom het leven niet altijd loopt zoals je zou willen. En voor Sully geldt, met zulke vrienden heb je geen vijanden meer nodig, en hij zou ook niet anders willen.

Eén van de manieren waarop Russo je sympathie laat voelen voor de onbehouwen Sully is zijn relatie met zijn kleinzoon Will die overal bang voor is. Hij geeft hem een stopwatch en laat Will die indrukken en timen hoe lang hij dapper kan zijn. Dit maakt het dan weer goed dat hij regelmatig vergeet dat hij Will bij zich heeft en vertrekt om iets anders te doen zonder aan hem te denken. Dit boek uit 1993 kwam pas vorig jaar uit in Nederland en het mooie is dat afgelopen zomer het tweede deel uit kwam ‘Allemans gek’. Daar hoeven wíj in ieder geval geen twintig jaar op te wachten. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten