vrijdag 1 december 2017

Richard Russo - Allemans gek (Sully #2)

Interessante roman van Russo, maar niet zo goed als Niemands gek
Uitgeverij Signatuur zet er vaart achter, in 2016 werd ‘Niemands gek’ van Richard Russo vertaald en uitgegeven en in 2017 ‘Allemans gek’. Een heel ander boek, al is het een ‘tweede deel’, maar hoe kan dat ook anders als het 23 jaar later is geschreven. Russo zelf zegt dat een groot deel van de personages zeker Trump zou hebben gestemd bij de afgelopen verkiezingen (zie boektrailer onderaan).

De eerste teleurstelling begint gelijk, het duurt 37 pagina’s voor we iets te weten komen over wat er de afgelopen plusminus vijftien jaar met Sully is gebeurd en 50 voordat we hem zelf aan het woord krijgen. Langzaam wordt duidelijk dat Sully’s pech is omgekeerd naar geluk. Hij heeft zijn laatste prutserperiode gehad, gewonnen met de paardenraces, het huis van juffrouw Berryl geërfd en zijn zoon en kleinzoon hebben de afgelopen jaren bij hem in de buurt gewoond. Maar nu veranderd alles, Will gaat studeren, Peter verhuizen en Sully kwakkelt met zijn gezondheid. Zodra je accepteert dat het boek vooral gaat over North Bath en over anderen en dat Sully slechts één van de personages is verandert het boek in iets moois.

Eigenlijk is de hoofdpersoon in dit boek Douglas Raymer, de agent die door Sully in ‘Niemands Gek’ zo ver werd geprovoceerd dat hij zijn wapen afschoot en zonder te richten een raam kapotschoot. Zijn geliefde wilde hem verlaten en op de dag dat ze wegging is ze van de trap gevallen en overleden. Het kwelt hem dat hij niet weet wie de minnaar van zijn geliefde is. Hier zie je Russo’s humor weer mooi terug, Raymer heeft een garagedeuropener gevonden in de auto van zijn geliefde die niet van hun is. Als hij de juiste garage vindt, dan vindt hij dus ook de man voor wie zij hem wilde verlaten.

Alle personages uit het eerste boek passeren de revue en een aantal zaken die onduidelijk bleven in het eerste deel worden nu uitgewerkt. Zo blijkt de man van Ruth, de geliefde van Sully, al die jaren van hun verhouding te hebben geweten, maar nu deze stil ligt zijn hij en Sully vrienden geworden. Ook leren we Rub, zijn maatje, beter kennen. Russo heeft nog één manier gevonden waarmee Sully zijn vriend kan blijven pesten. Sully heeft nu een hond die hij ook Rub heeft genoemd wat voor een boel verwarring en pesterijtjes zorgt.

De stijl is typisch Russo, lang van stof, veel humor en het blijft small-town America. Anders dan bij ‘Niemands gek’ zijn de hoofdstukken hier veel korter, wat het wel makkelijker maakt om door te lezen (in het eerste boek zijn de hoofdstukken gemiddeld 100 pagina’s lang) en doordat ik de boeken na elkaar gelezen heb zitten alle personages nog vers in het geheugen. Mooi ook hoe hij het verhaal nu cht af weet te ronden. Het boek is een aanrader voor Russo-fans, maar het boek is niet zo goed als deel 1, daar hebben meer schrijvers last van…

 

Boektrailer/interview Russo            

Geen opmerkingen:

Een reactie posten