donderdag 31 augustus 2017

Benjamin Ludwig – Ginny Moon heeft gelijkPrachtig boek over een autistische tiener
Dit boek is bijzonder. Ginny woont bij haar adoptieouders en moet leren om met een grote verandering om te gaan. Ze krijgt namelijk een zusje. Een baby-zusje. En veranderingen dat is niet Ginny’s sterkste punt. Ze is veertien maar wil eigenlijk nog steeds negen zijn, omdat ze toen werd weggehaald bij Gloria, haar biologische moeder. Dus eet ze elke morgen negen druiven, gaat ze om negen uur naar bed en probeert zo veel mogelijk dingen in negenvoud te doen. Dat maakt de wereld behapbaar.

Ginny is bijzonder. Ze denkt op een heel andere manier dan de meeste mensen. Als je haar twee vragen achter elkaar stelt dan antwoord ze niet, want ze weet niet op welke vraag je eerst antwoord wilt hebben. En als je je mond dicht houdt dan kunnen mensen niet zien dat je misschien iets anders denkt dan dat ze willen dat je denkt, dus kun je je mond beter dichthouden als je stiekem plannen maakt.

Ludwig is bijzonder. Via de site Goodreads heb ik contact met Benjamin Ludwig opgenomen omdat ik heel benieuwd was wat hij van de titel vond. In het Engels heet het boek slechts ‘Ginny Moon’ en bij ons ‘Ginny Moon heeft gelijk’. Hij vertelde dat de oorspronkelijke titel ‘De onwaarschijnlijke reis van Ginny Moon’ was en dat hij de Nederlandse titel eigenlijk beter vindt dan de Engelse. Erg leuk om te horen. Hij vertelde ook dat hij bezig is met een nieuwe boek, ik ben nu al heel erg benieuwd.

Vijf sterren is bijzonder. Ik doe het wel vaker en toch geef ik niet vaak vijf sterren. Maar dit boek verdient het dubbel en dwars. Het is krachtig geschreven, met korte hoofdstukken, een mooie typografie en een prachtige omslag. Ludwig kruipt in het hoofd van Ginny en geeft daarmee en inkijkje in de wereld van mensen met een Autistisch Spectrum Stoornis (ASS) en geeft ook een duidelijke boodschap mee: anders zijn mag. Lezen. Nu. Meer kan ik er niet van maken. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten