maandag 14 augustus 2017

Joachim Meyerhoff - Alle doden vliegen hoog



Leesbaar en grappig boek
Dit is het derde boek dat ik van Joachim Meyerhoff heb gelezen in zijn biografische romantrilogie en het eerste boek uit de reeks. Dat ligt niet aan mij, uitgeverij Signatuur heeft de boeken in een andere volgorde uitgebracht na het grote succes van het tweede boek in Duitsland. In ‘Wanneer wordt het eindelijk weer zoals het nooit is geweest’ vertelt hij over zijn jeugd als zoon van het hoofd van een psychiatrische kliniek, maar wel terugkijkend vanuit het heden. In ‘Ach, deze leegte, dezeverschrikkelijke leegte’ blikken we terug op de periode vanaf zijn 18 tot ongeveer zijn 22e wanneer hij op de toneelschool zit en bij zijn excentrieke grootouders woont. In dit eerste deel ‘Alle doden vliegen hoog’ volgen we Joachim op zijn avontuur in Amerika.

Joachim besluit dat het Noord-Duitse stadje waar hij is opgegroeid is ontgroeid en dat het goed zou zijn om een jaar op uitwisseling naar Amerika te gaan. Doordat hij de vragenlijst zo onwaarschijnlijk mogelijk heeft ingevuld komt hij terecht in een streng gelovig gezin in Laramie, Wyoming met een onuitstaanbare gastbroer die het liefst niets met hem te maken heeft. Hij heeft het naar zijn zin in Amerika en maakt interessante observaties en dan gebeurt er iets wat we allemaal al weten (omdat we de andere twee boeken al gelezen hebben). Zijn vader belt dat zijn broer is overleden, auto-ongeluk. Hij vliegt naar huis voor de begrafenis maar gaat al snel weer terug. In Amerika wordt hij deel van het basketbalteam, leert een meisje kennen en vergeet dat zijn broer dood is. Want wat je niet verteld, is niet waar.

Meyerhoff heeft een erg vermakelijk boek geschreven over een puber in Amerika. Het is grappig om te zien hoe hij probeert om er bij te horen en hoe hij dat ook opnieuw moet leren als hij weer thuis komt. Een bijzondere ervaring dat zijn broer in dit boek zowel dood als levend is. In tegenstelling tot het vorige boek vond ik deze erg leesbaar en grappig. Een verademing haast.



'Alle Toten fliegen hoch' - trilogie
Alle doden vliegen hoog (eerste uitgave 2011, NL uitgave 2017)
Wanneer wordt het eindelijkweer zoals het nooit is geweest (eerste uitgave 2013, NL uitgave 2015)
Ach, deze leegte, deze verschrikkelijkeleegte (eerste uitgave 2015, NL uitgave 2016)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten