zaterdag 18 maart 2017

Frederik Baas - Dagboek uit de rivier‘Dagboek uit de rivier’ gaat over Rens, een jongen van zeven die met zijn moeder Barbara en stiefvader Robbert een weekje naar de Ardennen gaat op vakantie. Robbert is uitgever en één van zijn schrijvers heeft daar een huisje, een mooie gelegenheid om op bezoek te gaan. Maar als het snoertje van de IPad niet mee blijkt op vakantie slaat de verveling toe. Om hem af te leiden verzint Barbara een avontuur. Er is een aantal jaar geleden een Nederlands meisje verdwenen uit het dorp en wat nou als ze hier nog steeds in de buurt is?

Terwijl ze aan het zwemmen zijn vindt Rens blaadjes uit een dagboek. Ze zijn duidelijk door een jong meisje geschreven, ze zit opgesloten en heeft het koud en wil gered worden. Ze volgen het water uit de rivier en komen dichter bij de oplossing dan ze ooit hadden gedacht. De schrijver (die een writers block heeft) speelt het spel mee, maar ik bleef me steeds afvragen of deze man wel te vertrouwen is. Hij lijkt oprecht en te goeder trouw, maar er is iets…

Frederik Baas heeft een prettige schrijfstijl en heeft de kracht van de eenvoud goed toegepast in zijn boek. Tot de helft van het boek gebeurt er helemaal niets en toch is het fijn lezen en wordt er een sterke onderhuidse spanning opgebouwd. Je weet dat er iets moet gaan gebeuren en vraagt je af wat het is en waarom. Met slechts een beperkt aantal personages tot zijn beschikking weet Baas de onderlinge verhoudingen goed te typeren en met heel weinig details veel achtergrond te scheppen, dit geldt vooral voor Barbara, de moeder van Rens.

Blijft alleen nog de vraag, waarom is dit boek als pseudoniem geschreven als direct bekend wordt gemaakt wie er dan achter de naam Frederik Baas zit. Op het boek staat enkel Frederik Baas is Jan van Mersbergen. In een blog hierover schrijft hij zelf dat het een eerbetoon is aan de Frederik die hielp zijn eerste roman te publiceren en dat als je alle personages in zijn romans neemt hun eerste letters de naam Frederik vormen. Prachtig. Het verhaal is rond. Tijd om ook eens één van zijn romans er bij te pakken. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten