dinsdag 31 januari 2017

E.O. Chirovici – Boek der spiegels



De laatste dag van de blogtour en de laatste aanwijzing komt er aan. Leuk dat je met ons mee hebt gekeken, gespeurd en binnenkort hopelijk ook gelezen!



Spannend boek met veel perspectieven
Peter Katz is een literair agent en ontvangt dagelijks delen van manuscripten van auteurs die hopen dat ze door hem ontdekt worden. Zo krijgt hij ook de eerste honderd pagina’s van het boek van Richard Flynn die verhalen over een moord die vijfentwintig jaar geleden gepleegd is. We duiken als lezer gelijk in het verhaal van Flynn en lezen het manuscript.
Ik ontving het verzoek om een beoordeling in januari, toen alle medewerkers van het agentschap nog aan het bijkomen waren van de kater na afloop van het feestseizoen. Het bericht was heel behendig aan mijn map met ongewenste mail ontsnapt en in mijn inbox beland, als onderdeel van een reeks andere berichten.

Laura, een studente psychologie, helpt Flynn aan een baantje bij Professor Joseph Wieder, een grootheid op dat moment binnen de psychologie, om de bibliotheek van de professor opnieuw in te delen en een digitaal register te maken. Op een besneeuwde avond besluit Flynn naar de professor te gaan en dezelfde avond wordt de professor vermoord. Daar eindigt het manuscript en Katz is vastbesloten om uit te zoeken hoe het verhaal in het echt is geëindigd in de hoop het te kunnen verkopen. Het manuscript is niet te vinden, want Flynn is overleden en nergens ligt een manuscript, daarom wordt er een privé detective op de zaak gezet om te achterhalen wiens herinneringen mogelijk op waarheid berusten en wie probeert een verhaal op de mouw te spelden.

Chirovici speelt een leuk spel met kanten, of desgewenst spiegels, iedereen vertelt zijn kant van het verhaal zoals men denkt dat het gebeurd is of zoals men wil dat anderen denken dat het gebeurd is. Dat het gaat over gebeurtenissen van 25 jaar geleden maakt de herinnerring er over het algemeen niet betrouwbaarder op. Chirovici speelt ook door verschillende lagen in het boek aan te brengen. We hebben het manuscript, de schrijver, de literair agent en de gepensioneerd rechercheur die ook zijn kant van het verhaal bekijkt en moet herzien. 


Het geheel is prettig geschreven en leest vlot weg. Daardoor heeft het boek voor ieder wat wils, een goed geschreven verhaal, een knappe detective en een psychologische roman waarin waarheid en perceptie van groot belang blijken te zijn. Ook als je niet continu bezig bent met wat perceptie is en wat waarheid is het boek heerlijk om te lezen. Een goed (internationaal) debuut wat mij betreft. 

KLUEDO Hint: Het is niet literair agent Peter Katz!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten