vrijdag 30 december 2016

Janie van der Hulst-Veerman - Gevangen Wind

Een interessant perspectief op de teloorgang van de visserij in de Zuiderzee
Janine van der Hulst-Veerman heeft iets interessants gedaan. Of eigenlijk twee dingen. Ze heeft een boek geschreven over een deel van de geschiedenis van haar woonplaats Huizen en ze is zelf een uitgeverij gestart, Lieve Hart. Die naam vond ik, eerlijk gezegd, best apart, maar als je leest dat het een typisch Huizerse uitspraak is, wellicht het equivalent van ‘O my god’, kan ik hem zeker waarderen.

Lieve Hart (het eerste deel van Gevangen Wind) gaat over Marrie, een jonge meid in het vissersdorp Huizen die verliefd wordt op de knecht Lammert. Maar als Marrie zwanger blijkt te zijn laat hij niets meer van zich horen, zoals haar moeder al had voorspeld. Maar ze gaat niet bij de pakken neer zitten, ze gaat naailes geven en verstelwerk doen om bij te dragen aan het huishoudinkomen en uit de armoede te komen. In het tweede deel (Gevangen Wind) slaat Marrie haar vleugels uit en vertrekt ze met man en kind naar Friesland om daar het kaas maken onder de knie te krijgen. Maar of dat zo’n succes wordt?

Het verhaal van het meisje Marrie laat op een leuke manier zien hoe de wereld veranderd tussen 1906 en 1927. Een tijd waarin veel gebeurt en veranderd. Is de visserij op de Zuiderzee eerst nog een goede maar gevaarlijke manier om in het levensonderhoud te voorzien, als de plannen om de Zuiderzee te dempen steeds concreter worden moet er een andere manier gevonden worden om brood op de plank te krijgen. Van der Hulst gebruikt  historische feiten rondom het kaas maken en kaas kruien in het begin van de 20e eeuw om het verhaal van Marrie vorm te geven.

Het was een leuk boek om te lezen al worstel ik wat met het ‘beoordelen’. Het boek wordt aangekondigd als een historische roman en het heeft wel wat weg van de boeken van Leni Saris die ik vroeger las, vermakelijk en romantisch. Soms ligt het er net wat te dik bovenop qua Huizerse uitspraken en de roman staat misschien iets te veel in dienst van het historisch verhaal dat van der Hulst wil vertellen. Al met al een redelijk geslaagd debuut, vooral geschikt voor mensen die de visserij in het begin van de 20e eeuw of Huizen interessant vinden en ik ben benieuwd hoe van der Hulst zich als schrijfster gaat ontwikkelen. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten