woensdag 9 november 2016

Canek Sánchez Guevara - 33 revoluties



Bijzonder verhaal over een samenleving in rumoer

Een bijzonder verhaal vraagt om een bijzondere uitgave en dat is precies wat er gebeurd met 33 revoluciones dat net in het Nederlands is uitgebracht door Signatuur met als titel 33 revoluties. Het boek komt simultaan uit in tien talen en is het verhaal van jonge Cubaan die het geloof in Cuba, Castro en de revolutie is verloren, geschreven door de kleinzoon van Che Guevara.

In het boek worden geen namen gebruikt, enkel beschrijvingen van personen: de ex-dikke, de Russin, de 80-jarige buurvrouw en ook de hoofdpersoon wordt niet bij naam genoemd. Hij werkt op kantoor en leeft het leven elke dag weer, als een gekraste plaat herhaalt het leven zich. Dit gaat door totdat de samenleving in opstand lijkt te komen. Mensen vluchten naar het vasteland en op een gegeven moment neemt zelfs de politie niet meer de moeite om in te grijpen. Elk mens zijn eigen kleine revolutie.

Guevare heeft een bijzondere schrijfstijl. Korte zinnen (met veel bijzinnen tussen haakjes), veel emotie en veel beschrijvingen. Met zo weinig mogelijk woorden en in korte hoofdstukken weet hij een beeld te schetsen van het Cuba voor de gewone mens, de voedselschaarste, de onrust. De stacato schrijfstijl zien we zowel terug in zijn tekst als in de korte hoofdstukken, sommige niet meer dan een halve bladzijde, en elke bladzijde is het waard om gelezen te worden.

Canek Sánchez Guevara is in 2015 overleden en dit zal naast zijn eerste ook zijn enige roman blijven. In 1996 vertrok hij op 21-jarige leeftijd naar Mexico om daar in de journalistiek te werken. Hij ontpopte zich daar tot een criticus van het Castro-regime.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten