zondag 30 oktober 2016

Ad van de Lisdonk – het amazoneconflictHeerlijk laatste deel in de Amazonetrilogie
Niet vaak lees ik een boek in korte tijd twee keer, maar nadat ik in juli als proeflezer mijn ongezouten mening mocht geven over ‘Het Amazoneconflict’ van Ad van de Lisdonk kon ik het niet laten om zodra het boek vorige week op de mat viel te gaan lezen. Zelfs nu ik wist wat er ging komen, vond ik het boek ontzettend spannend. Van de Lisdonk combineert een uitstekende schrijfstijl met korte hoofdstukken vol cliffhangers die er voor zorgen dat je enkel maar door wilt lezen.

We kennen Laura Sieberg uit de eerdere twee delen van de Amazone-serie: Het Amazoneverbond en Het Amazoneoffensief, waarin zij en haar vrienden het opnemen tegen de Amazones. De Amazoneorganisatie willen de wereld veranderen en vrouwen hun geëigende plek daarin teruggeven. Hiervoor gaan ze ver, heel ver, en nadat ze Laura’s geliefde John hebben vermoord hebben ze een ware wraakengel gecreëerd, Laura stopt niet. Nadat de Amazones het zo hebben doen lijken dat Laura de president van de Verenigde Staten heeft vermoord is haar leven niet meer veilig. Ze verandert haar uiterlijk en besluit om ze terug te pakken en daar begint het derde deel:
Door de ontploffing die de deur van haar hotelkamer naar binnen blies, miste de kogel uit Laura’s sluipschuttersgeweer het rechteroog van de presidentskandidate, en sloeg een halve meter hoger en vier meter verderop in een muur in. Het ontging Mary Lou Bonham volledig dat ze zojuist op een haartje na aan de dood was ontsnapt.

Er volgen wilde schietpartijen, achtervolgingen, bedreigingen van (on)verwachte zijde en de hoop op een beter leven voor Laura, Dee, Erik en Julie. Daar moet één ding voor gebeuren, de Amazones gaan eraan of zij gaan eraan. Daarvoor gaan ze op zoek naar het hoofdkwartier van de Amazones, het één ligt in New York het ander diep in het oerwoud van Zuid-Amerika. Dit alles vertelt met veel humor, een zuchtje historisch besef, wat Bijbelkennis en veel liefde, voor elkaar en voor het verhaal.

Met dit derde deel heeft Van de Lisdonk echt een rond verhaal neergezet, het is, mijns inziens, heel goed te lezen als apart verhaal en krijgt meer diepgang als de eerdere twee delen al gelezen zijn. Vooral Laura maakt een mooie ontwikkeling door in dit verhaal, waarin ze steeds meer begrip krijgt voor de Amazones. Ze is het eens met hun doel een wereld waarin mannen en vrouwen samen leven, maar niet met de middelen, zeker niet als het ten koste gaat van haarzelf.

Een groot applaus voor Van de Lisdonk voor het zo snel schrijven van dit derde deel, we konden er echt niet langer op wachten en toch ook nog een kritiekpuntje. De drie ruggen naast elkaar staan niet mooi in de kast, te veel verschil in opmaak en kleur. Grappig daaraan is wel dat Lubach het vierde deel in de serie geschreven lijkt te hebben. Gelukkig gaat het uiteindelijk om de inhoud en een boek met zo veel vaart, zo veel spanning en zo’n goed onderliggend ideologisch verhaal kan niet anders dan vijf sterren krijgen.Geen opmerkingen:

Een reactie posten