zaterdag 26 november 2016

John Grisham – De klokkenluiderSpannend verhaal over (on)recht
John Grisham wordt als één van de groten gezien binnen het thrillergenre en toch had ik nog nooit een boek van hem gelezen. Ik had hem altijd in het hokje van de ‘mannenthriller’ geplaatst en dus minder interessant en dat is ten onrechte geweest. Al denk ik nog steeds dat mannen dit verhaal eerder gaaf zullen vinden dan vrouwen, een mannenthriller is het zeker niet het is, in zeker zin, zelfs een zeer geëmancipeerd boek. De hoofdrollen zijn weggelegd voor vrouwen en het boek is naast spannend vooral een verhaal over onrecht binnen het rechtssysteem en heeft een flinke dosis maatschappijkritiek.

Lacy Stolz werkt als advocate voor de Florida Board on Judicial Conduct, een raad die onderzoekt of rechters geen misbruik van hun ambt maken. Op een dag krijgen ze een tip binnen van Greg Meyer die via een tussenpersoon een klokkenluider vertegenwoordigt. Een rechter zou door een gangster betaald worden en in ruil voor contanten en vastgoed in zijn voordeel besluiten in de rechtszaal. Een duidelijk geval van omkoping en uiteraard ontoelaatbaar, maar ook een zeer gevaarlijke zaak. Lacy en haar collega Hugo nemen de zaak aan en begeven zich op glad ijs.

Grisham heeft met ‘De klokkenluider’ een goede legal thriller geschreven met veel spanning. In het eerste deel van het boek leren we Lacy en Hugo kennen en wordt stukje bij beetje duidelijk in wat voor wespennest ze zich begeven. Door perspectiefwisselingen naar de rechter in kwestie en één van de FBI agenten die betrokken raakt bij de zaak, wordt steeds duidelijker hoe ver het ambtsmisbruik reikt en welke dodelijke gevolgen deze heeft.

Met de feestdagen voor de deur zou ik zeggen, zoek je nog een boek voor je man/vader/broer/boekenliefhebbende naaste denk dan eens aan Grisham. ‘De klokkenluider’ is een goed geschreven boek, een sterk verhaal en heeft de juiste verhouding spanning/romance/maatschappijkritiek. Mijn schoonvader krijgt deze in ieder geval voor zijn verjaardag volgende maand.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten