donderdag 15 september 2016

Stephan Abarbanell - Morgenland



Iedereen is op zoek naar een heimat, zijn eigen Morgenland
Lilya is een jonge vrouw die deel uitmaakt van het Joodse verzet in Palestina tegen de Britten. Hiermee toont Abarbanell (één van de moeilijkste achternamen die ik ken om goed te schrijven) een deel van de wereldgeschiedenis waar ik nauwelijks mee bekend was. Lilya wordt door haar baas Ben Gedi via Engeland naar Duitsland gestuurd om daar verslag op te maken van de situatie in de kampen, tegelijkertijd moet ze op zoek naar een verdwenen Joodse wetenschapper, Raphael Lind. Zijn broer Elias woont in Palestina en is er zeker van dat zijn broer nog leeft, al hebben de Engelsen het bericht gebracht dat hij is overleden.

Hier begint een zoektocht die Lilya door Europa, maar vooral door Duitsland laat trekken. Ze bezoekt een kamp voor Displaced Persons waar we er achter komen dat er zoveel mensen waren die niet meer (zomaar) terug konden naar waar ze vandaan kwamen dat er zelfs voetbaltoernooien tussen de verschillende kampen werden georganiseerd. Ook komt ze in een opslagcentrum voor teruggevonden roofgoed, waar Britten proberen om de gestolen boeken terug te krijgen naar de rechtmatige eigenaar of in ieder geval het juiste land.

Abarbanell blijkt een meesterlijke verteller te zijn, hij combineert een spannende roman met een stuk geschiedenis en een romance. De romance ligt zowel iets te veel voor de hand als is te veel toeval en dat is jammer, het doet wat af aan het boek. Maar als je je over dit ‘foutje’ heen zet is het puur genieten. Prachtige zinnen, interessante personages en een stuk van de wereldgeschiedenis waar misschien wel te weinig over geschreven wordt. Het laat zien dat iedereen op zoek is naar een thuisland en dat binnen de Joodse gemeenschap in Palestina mensen verschillend denken over hoe dat thuisland gevonden moet worden.

Juist met het eerste deel, dat in Palestina speelt, had ik moeite. Er waren veel personages en ik begreep niet zo goed waarom Lilya zo ‘moeilijk’ deed, vanaf het moment dat ze de boot neemt en je steeds meer te weten komt over Lilya’s achtergrond en we verder in de zoektocht terechtkomen las het boek als een trein. Een absolute aanrader voor iedereen die van geschiedenis houdt en daar graag fictie over leest.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten