donderdag 8 september 2016

Rudy Dek – OorlogspadDe 100e Nijmeegse vierdaagse was nog nooit zo spannend
Zo nu en doen doe je een leuke ontdekking in boekenland, soms doordat je ergens tegenaan loopt in een winkel, maar vaker doordat je een boek cadeau krijgt wat je zelf niet zo snel gepakt zou hebben, ‘Oorlogspad’ van Rudy Dek is zo’n boek. De naam Rudy Dek was ik wel eens tegengekomen achterin het boek ‘Villa Gladiola’ van Tjeerd Langstraat, maar daar was het bij gebleven en dat is toch een gemis, daar ben ik nu achter gekomen.

‘Oorlogspad’ speelt zich af rond de 100e verjaardag van de Vierdaagse in Nijmegen. Rogier Hoofs, stadsdetective en buschauffeur van Nijmegen krijgt een gecodeerde kaart met de ‘aanduiding 23 Schild’ binnen die leidt naar de begraafplaats aan de Daalseweg waar de 22 kinderen zijn begraven die zijn omgekomen tijdens het bombardement op Nijmegen. Rogier moet van zichzelf (en van de geheime opdrachtgever) uitzoeken wie dat 23e kind is. De hoofdstukken in het hedendaagse Nijmegen worden afgewisseld met hoofdstukken over de Vierdaagsen van vlak na de Tweede Wereldoorlog.

Jason, een Amerikaan met Nederlandse roots uit Albany, heeft een hulpactie opgezet voor het getroffen Nijmegen. Hij gaat ook met een delegatie op bezoek en raakt onder de indruk van de Vierdaagse, hij besluit om mee te doen en blijft dit doen totdat de stemming zich tegen hem keert. Want, wat heeft hij te maken met het bombardement op Nijmegen?

Dek heeft een zeer goede en interessante thriller geschreven, waarin het historisch perspectief mooi  
is uitgewerkt, de herkenbaarheid van Nijmegen voor veel extra leesplezier zorgt en hoofdpersonage Rogier een interessante man blijkt te zijn. Lange tijd hangt DE aanwijzing als een rode vlag voor onze neus te wapperen en toch duurt het een tijd voordat je hem snapt. Ook erg knap gedaan is dat er aan het eind van het boek een onverwachte, maar zeer geloofwaardige, plotwending op ons wacht. Al met al kan ik alleen maar ontzettend blij zijn met dit boek, ik ga er zeker meer lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten