donderdag 19 mei 2016

Jax Miller – Mijn naam is vrijheidEen stoer boek
Het debuut van Jax Miller gaat over Freedom, een vrouw die twintig jaar geleden haar man heeft vermoord en in het getuigenbeschermingsprogramma is geplaatst, maar in ruil waarvoor blijft lang de vraag. Ze heeft hiervoor een groot offer moeten brengen: haar kinderen afstaan ter adoptie. Een beslissing waar ze de rest van haar leven spijt van heeft. Nu woont ze in een klein dorpje in Oregon, werkt in een café en wordt regelmatig gecontroleerd door de FBI of ze zich wel aan de regels houdt: onopvallend blijven.

Mijn naam is vrijheidHaar leven veranderd als ze hoort dat haar dochter is verdwenen, mogelijk ontvoerd door de man die zij achter de tralies heeft gezet. Dit is voor haar een non-keuze, ze moet en zal haar dochter vinden en redden en springt op een motor op weg naar Kentucky waar haar dochter is opgegroeid. Een spannende zoektocht volgt waarin je vreest voor wat er komen gaat, het boek zal toch niet voor niets beginnen met: ik heb mijn dochter vermoord, haar lichaam ligt verspreid over dit veld.

Jax Miller heeft een stoer boek geschreven over moederliefde, de enge kant van religie en een niet te vertrouwen schoonfamilie. Het boek is met vaart geschreven en leest makkelijk, al springt het soms wat van de hak op de tak. Doordat we zowel Freedoms zoektocht als de zoektocht van haar zoon Mason naar zijn zus volgen zit er veel afwisseling in het boek.

Ik vind het knap dat je Freedom, met al haar fouten, toch gaat waarderen. Wat me wel echt stoorde was dat elk hoofdstuk begint met: mijn naam is Freedom, te repetitief, leuk bedacht, maar het werkt niet. Ook lijkt het verhaal soms wat ongeloofwaardig, maar als je je daar niet te veel van aantrekt is het zeker het lezen waard. Al met al een prima debuut en ik ben benieuwd wat Miller nog meer gaat schrijven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten