donderdag 26 mei 2016

Michiel Stroink - Of ik gek ben
Geen wonder dat dit boek verfilmd wordt
Vorig jaar las ik het derde boek van Michiel Stroink, Exit, en dat vond ik wel een aardig boek, maar niet meer dan dat. Ik was dan ook erg benieuwd naar zijn debuut, ‘Of ik gek ben’, dat ondertussen zelfs verfilmd is en ik ben zeer aangenaam verrast. Het boek gaat over Ben die ter beschikking van de staat is gesteld en daarom rondloopt in TBS-kliniek de Regenboog voor een zedendelict. Hij kan zich totaal niet vinden in het delict dat hem ten laste is gelegd en dat maakt de weg naar resocialisatie en terugkeer in de maatschappij lang en moeilijk.

Nadat hij een mierenkolonie heeft gekocht op internet en deze mini-maatschappij gaat bestuderen bedenkt hij dat het met mensen misschien net zo gesteld is. We functioneren beter in een groep, een  groter groep dan zijn leefgroep in de kliniek, en werkmieren zijn goede mieren. Wellicht dat hij als arrogante kunstenaar daar nog wat van kan leren.

“En dat zorgt voor een lastige paradox. Zeker sociologisch gezien. Want hoe bestuur je een groet groep egoïsten die een grote behoefte aan samenleven hebben?”

Het herstelverhaal van Ben wordt opgevrolijkt door verhalen over zijn mede-TBS’ers een aantal kleurrijke figuren die allemaal hun eigenaardigheden hebben en Ben meer leren over zichzelf. Wat ik, grafisch gezien, ook erg mooi vind in dit boek is dat de hoofdstukken worden bevolkt door mieren. Zo staan op het blad van hoofdstuk elf ook elf mieren afgebeeld, een leuke onderbreking van het lezen.

In ‘Of ik gek ben’ is Stroink, wat mij betreft, veel sterker dan in ‘Exit’. Het verhaal is mooi opgebouwd met een goede twist aan het einde en je gaat Ben steeds meer waarderen als hij meer over zichzelf leert en veranderd. De tijd in de TBS-kliniek heeft hem echt goed gedaan. Het boek is zeer leesbaar door de korte zinnen en hoofdstukken en bij geen enkele zijlijn vroeg ik mij af of dit wel nodig was, dat kom je niet vaak tegen bij debuten. Je ziet het verhaal echt voor je, daarom verbaasd het me ook niets dat dit boek verfilmd is en ik ben erg benieuwd naar de film.

Voor iedereen die zin heeft in een leuk en leesbaar boek, met een beetje moraal en leuke tekeningen kan ik ‘Of ik gek ben’ zeker aanraden. En nu blijft de grote vraag, hoe zit het met zijn tweede boek ‘Tilt’, wie weet dat ik dat ook nog een keer ga lezen. 

Beoordeling: 4 1/2e ster (gewoon omdat dat kan)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten