woensdag 16 maart 2016

Aziz Ansari – Moderne romantiek (i.s.m. Eric Klinenberg)



Leuk geschreven (sociologisch) boek over moderne relaties
Ansari is voor de meeste mensen vooral bekend als acteur/comedian van de Netflix serie Masters of None en heeft een uitstapje gemaakt naar de wetenschap samen met socioloog Eric Klinenberg. Het boek is populairwetenschappelijk, of zoals ze het zelf noemen humoristisch-wetenschappelijk, waarbij Ansari vanuit zijn eigen beleving vertelt over daten en relaties in het telefoon- en internettijdperk, aangevuld met wetenschappelijk onderzoek.

Eén van de belangrijkste bevindingen is dat daten en relaties zowel makkelijker als moeilijker is geworden in de moderne tijd. Er is veel meer keuze dan vroeger, toen mensen lokaal een partner zochten en vonden, maar door die keuze zijn er ook veel mensen die zich niet durven settelen, bang om de nog-net-iets-beter partner mis te lopen door nu te stoppen met zoeken. Dit wordt, net als te lezen in Nederlandse tijdschriften zoals de Flair, mooi weergegeven met het voorbeeld van Tinder. Er zijn genoeg mensen die op weg naar hun Tinder-date of zelfs tijden hun Tinder-date nog even op Tinder kijken wat het ‘nieuwe’ aanbod is. Hierdoor verliezen ze de mogelijkheid om te investeren in hun huidige date en er achter te komen dat deze date wellicht leuker is dan ze in eerste instantie hadden gedacht.

Ansari en Klinenberg hebben zelfs de moeite genomen om verder te kijken dan het Amerikaanse landschap en hebben (voor een deel zelf) focus groepen georganiseerd in Tokio, Parijs, Buenos Aires en natuurlijk de VS. Hieruit blijkt dat daten in al deze culturen veranderd is door de opkomst van telefoon en internet, maar dat de culturele normen nog steeds verschillend zijn in deze landen en niet lijken te convergeren. Het geeft vooral een interessant inkijkje in de Japanse cultuur waar de overheid subsidies geeft aan restaurants en cafés om date-avonden te organiseren in de hoop het kindertal weer te verhogen.

Deze kwalitatieve studies (focus groepen en de persoonlijke belevenissen van Ansari) worden aangevuld met bestaand kwantitatief onderzoek waaruit blijkt dat er hier sprake is van bredere trends. Mensen vinden later een vaste partner, gaan sneller uit elkaar en zijn minder snel tevreden. Weinig nieuws onder de zon dus voor sociologen
, maar wel verteld met humor en extra aandacht over hoe daten in het internettijdperk werkt en daarmee erg vermakelijk om te lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten