vrijdag 6 februari 2015

Thomas Glavinic - Het grotere wonder

Waarom je nooit de Mount Everest moet beklimmen

Het grotere wonder is het verhaal van Jonas die niet goed weet hoe hij lief moet hebben en daarom de Mount Everest beklimt. In korte hoofdstukken wordt de beklimming van de Everest, die vooral bestaat uit veel en lang en koud wachten in de verschillende kampen en zo nu en dan een stukje klimmen, afgewisseld met het verhaal van zijn jeugd. Jonas en zijn tweelingbroer Mike worden opgevoed door Picco, de grootvader van hun vriend Werner die de jongens adopteert. Hierdoor groeien ze op in een vreemd niemandsland zonder regels in Oostenrijk.

Picco’s doel is de jongens zo op te voeden dat ze voor de duivel niet bang zijn en dat doet hij door hun alle vrijheid te geven en tegelijkertijd te onderwijzen in de meest uiteenlopende zaken van gevechtskunst tot Griekse oudheid. Jonas leert zichzelf kennen in deze tijd, hij leert wat verlies en verdriet zijn, hij leert moeilijke beslissingen nemen en hij komt te weten dat hij over meer geld beschikt dan hij ooit zal kunnen uitgeven.

Met dit geld gaat hij op de vlucht, hij reist de wereld over, op zoek naar spanning, op zoek naar het gevoel om te leven en op zoek naar verloren vrienden. Maar als hij Marie vindt, de liefde van zijn leven, dan weet hij niet hoe om moet gaan met haar andere grote liefde, de muziek en daarom beklimt hij de Everest.

Het grotere wonder is een heel bijzonder boek, Glavinic speelt niet alleen met de taal om zijn verhaal te vertellen maar ook met typografie om gemoedstoestanden en omstandigheden uit te drukken. De herhaling ‘een stap, een minuut stilstaan’ van Jonas op de Everest wordt bijvoorbeeld niet vertel als herhaling, maar wordt als herhaling weergegeven.

Ondanks dit bijzondere taalgebruik is het boek soms wat saai. De momenten dat Jonas in het basiskamp is en zich bezat of mysterieus loopt te zijn duurden mij te lang en kwamen soms ook te plotseling weer op na een paar hoofdstukken over zijn jeugd. Maar in dit geval wordt doorzetten beloond, zodra hij echt aan de klim begint en het verhaal van hem en Marie verder wordt uitgesponnen is het adembenemend en lees je het boek in één keer uit. Met pakweg 50 tot 100 bladzijdes minder zou het boek fantastisch zijn, nu is het is een van de weinige Oostenrijkse romans die ik heb gelezen, maar die ik zeker waardeer.

Mijn conclusie, je moet nooit de Mount Everest beklimmen, dat is voor gekken en dwazen. Lees een boek en leer lief te hebben.

Waardering: 8

Geen opmerkingen:

Een reactie posten