zaterdag 24 januari 2015

Isa Maron - IJskoudEen veel spannender tweede deel
Er worden kinderen ontvoerd door heel Nederland, jongens en meisjes, van openbare plekken: de kinderboerderij, Artis, achtertuinen. En het lijkt dat deze kinderen niets gemeen hebben behalve dat ze verdwijnen. Maud Mertens en haar team worden op de eerste zaak gezet, de verdwijning van het oppaskind van Sophie, een vriendin van Kyra. Kyra voelt zich nauw betrokken bij deze zaak, niet alleen heeft zij Sophie helpen zoeken naar Jesse op wie zij zelf ook weleens heeft gepast, zij weet ook hoe het is om de zus te zijn van een verdwijningsslachtoffer.

IJskoud is het tweede deel uit het vierluik ‘De Noorzeemoorden’. Isa Maron heeft duidelijk een ontwikkeling meegemaakt in het schrijven van het boek. Het boek is goed geschreven en leest als een trein. De afwisseling van het politiewerk met korte stukken vanuit het perspectief van de ontvoerde kinderen zijn ijzingwekkend en je krijgt het er zelf ijskoud van als je hoort hoe ze opgesloten zitten. Interessant is dat ze voor het vertellen vanuit het verhaal van de kinderen niet de slimme Jesse gebruikt, maar juist de wat oudere Tommy die als tweede werd ontvoerd. Na dit tweede deel denk ik voor het eerst dat ik de serie wel blijf volgen.

De hoofdpersonages, rechercheur Maud Mertens en student forensisch onderzoek Kyra Slagter, maken allebei een duidelijke ontwikkeling door. Maud worstelt met een oude zaak en hoe ze thuis weer contact met haar puberdochter kan krijgen terwijl Kyra worstelt met de verdwijning van haar zus. Ze gaat op onderzoek uit en komt steeds meer te weten over wat haar zus is overkomen nadat ze is verdwenen. Ook het verhaal met Jane Doe dat zich in Londen afspeelt krijgt in dit boek veel meer een plek. Het is niet verassend maar wel prettig dat de doorlopende verhaallijnen van Kyra en haar zus, Jane Doe in Londen en Maud nu wat meer body krijgen en nieuwsgierig maken naar het volgende deel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten