zaterdag 10 januari 2015

Kees van Wouw - Hamer



Goede en spannende debuutroman
Patrick Hamer is succesvol technisch ondernemer tot de economische crisis toeslaat en order na order wordt geannuleerd en het bedrijf failliet gaat. Bij thuiskomst blijkt niet alleen zijn bedrijf failliet maar ook zijn huwelijk en in de loop van de tijd komt hij erachter dat hij misschien zelf wel failliet is. Al jaren heeft hij alleen maar oog voor het werk en niet meer voor vrienden en zijn gezin, waar zijn kinderloze huwelijk eerst een voordeel leek bij de scheiding begint hij zich steeds meer te realiseren dat hij het mist dat hij niets achterlaat.

Terwijl de curator het faillissement aan het bestuderen is worden er onregelmatigheden gevonden, Patrick wordt beschuldigd van fraude, opgepakt en opgesloten. Op het moment dat blijkt dat ze hem niet langer voor faillissementsfraude kunnen vasthouden is daar opeens de beschuldiging van moord op de curator. De moorden stapelen zich op en Patrick wordt steeds verdachter, maar wie heeft deze moorden gepleegd als Patrick het niet is en met welk motief?

Hamer is het debuut van Kees van Wouw en na een wat aarzelend begin ben ik er nu van overtuigd dat het boek aan te raden is. Het duurt namelijk even voor van Wouw de schrijfstijl te pakken heeft die past bij de misdaadroman die hij wilde schrijven. In het begin lijkt het meer op een literaire roman, met poëtische zinnen en ‘moeilijke’ woorden waar toevallig dan ook nog een moord bij komt kijken. Zodra de grote moordpartijen echter zijn afgelopen ontpopt het boek, en de personages, zich tot een goed leesbaar en spannend verhaal.

Het is, zeker voor een debuut, knap hoe van Wouw de lezer meeneemt in de wereld van de technische ondernemingen waarbij hij technische details niet schuwt. Misschien niet voor iedereen te begrijpen, maar niet cruciaal voor het verhaal en daardoor een leuke extra voor de technisch onderlegde lezers. Waar het boek eerst echt een ‘mannenboek’ leek te zijn (al heb ik best een hekel aan die classificering) blijkt het dat uiteindelijk niet te zijn, het is gewoon een goede misdaadroman met meerdere goed uitgewerkte verhaallijnen waarbij liefde, vaderschap, dreiging en techniek elkaar afwisselen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten