zaterdag 21 februari 2015

Henk Vlaming – Een van ons

Zelfverzekerde debutant maakt het wel waar

Als iemand een interview geeft, en in de lokale krant zegt dat zijn (debuterend) plot beter is dan dat van Esther Verhoef, dan word ik altijd een beetje sceptisch. Henk Vlaming deed dit, maar maakt het waar. Zijn politieroman over de getroebleerde John Keijzer, gescheiden, leeg appartement, slechte relatie met zijn moeder en zussen is makkelijk te lezen en zeer intrigerend.

John Keijzer mag leiding geven aan het nieuwe Nederlandse cold case team, gevestigd in Den Haag. Ze bestaan uit een dossiervreter, een ict-expert, een man van de straat, een forensisch psychiater en een snelle denker. De eerste zaak van het team gaat om een dode ex-politieagent, hij is 10 jaar geleden verdwenen en duikt nu op, in beton gegoten, op een bouwplaats in Den Haag.

John wordt door verschillende mensen gewaarschuwd dat hij zich in een wespennest begeeft en beter op kan letten. John laat zich hierdoor niet van de wijs brengen en besluit zichzelf te blijven, eerlijk, loyaal en nietsontziend. Toch duurt het maar een dag of hij maakt zijn geweten vuil door met een journalist te praten over de zaak die hem daar later mee probeert te chanteren.

‘Een van ons’ is een goed en makkelijk geschreven boek, je leest het zo uit, het bevat geen onnodige woorden en het heeft een bijzonder plot. Op het moment dat is het las geloofde ik het plot helemaal, en dat is knap want als ik er langer over nadenk vraag ik me af of het zo wel had kunnen gaan… (specifieker kan ik niet zijn zonder te veel te verklappen). Als Vlaming nog wat meer achtergrond had gegeven aan de dader en de onthullingen over John iets rustiger had gefaseerd door het boek heen was het helemaal fantastisch geweest, nu is het ‘gewoon’ een goed boek.

Lekker geschreven, niet te zwaar, niet te veel nadenkwerk. Daardoor is dit boek ideaal voor de vakantie, strand, berg of zwembad, Vlaming past er bij. Stop ‘Een van ons’ dus in je koffer/auto/handtas deze zomer.

Cijfer: 8

Geen opmerkingen:

Een reactie posten