donderdag 20 september 2012

Clair Corbett - VleugelsEen idioot verhaal waar je toch in gaat geloven
Vleugels gaat over een wereld die de onze zou kunnen zijn, een wereld waarin een deel van de bevolking kan vliegen. Om te kunnen vliegen heb je vleugels nodig en vleugels zijn duur. Hoe ver zijn mensen bereid om vleugels te krijgen? Dit is één van de vragen die centraal staat in het boek Vleugels van Claire Corbett. Deze Australische schrijfster creeërt een wereld waarin kindermeisje Peri vleugels krijgt om voor de zoon van twee vliegers te zorgen. Als Peri en het jongetje verdwijnen wordt privé-detective Zeke Fowler op haar afgestuurd. Zeke komt op deze manier voor het eerst echt in aanraking met de wereld van de vliegers, de rijken. Dit raakt het ook persoonlijk, omdat hij moet beslissen of zijn zoon de behandeling om vlieger te worden zal ondergaan.
            Met het boek duiken we in een wereld waarin heel veel anders is dan in onze eigen wereld en dat is wel even wennen. Het heeft bij mij toch wat tijd gekost om in het boek te komen en het is duidelijk geen boek om in de trein te lezen, je hebt je aandacht er volledig bij nodig. Dat het tijd heeft gekost om in de wereld van de vliegers te komen heeft voor een deel te maken met de verwachtingen die je van te voren hebt. Ik had meer een op de echte wereld gebaseerde roman verwacht dan een Harry Potter-achtige omgeving.
            Het mooist aan het boek vind ik de ethische dilemma’s die Corbett aanhaalt. Hoe ver kun en mag je gaan om vleugels te  krijgen? Verkoop je er je ziel en zaligheid voor? Mag je iemand het vlieger-zijn onthouden? In hoe verre mogen we eigenlijk aan de mens sleutelen en wat voor sociale ongelijkheid brengt dat teweeg in de wereld? Op de meeste vragen krijg je geen antwoorden en dat is knap gedaan. Corbett laat je zelf nadenken over de wereld die zij heeft gemaakt en laat haar hoofdpersonen keuzes maken zonder dat ze er een oordeel aan verbindt. Het is een prachtig boek en vanaf het moment dat Peri ontsnapt aan een roofvogel en op wordt genomen in een groep vliegers had het boek me helemaal betoverd. Maar het is wel vooral een boek voor doorbijters en boekenwurmen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten