woensdag 20 november 2019

Carla de Jong – De Johansons


Spannende roman over vriendschap en familie

Anne groeit op als Annie in een arbeidergezin maar voelt zich daar nooit helemaal thuis, ze zit altijd in de boeken en houdt niet van uitgaan. Als haar moeder haar min of meer dwingt met haar broer mee naar de discotheek te gaan ontmoet ze daar Daphne, de jongste van de drie Johansons. Anne heeft een enorme aantrekkingskracht op de drie Johansons en ze besteedt steeds meer tijd in hun huis en steeds minder tijd thuis, zeker als ze een relatie krijgt met Daphne’s broer Werther. Ze spelen samen muziek en als Werther en Frederik op het conservatorium zijn aangenomen lijkt er voor Daphne en Anne ook maar één optie, ook naar het conservatorium.

Dertig jaar later blijkt er nog maar weinig over van de innige vriendschap tussen Anne en de Johansons en ook de relatie tussen de broers en hun zus is gespannen. Langzaam laat de Jong zien hoe depressies en (verkeerde) keuzes en interpretaties kunnen leiden tot het einde van goed contact en hoe makkelijk het is om elkaars acties ook na dertig jaar nog verkeerd te interpreteren.

Carla de Jong heeft een mooie en interessante roman geschreven die makkelijk wegleest en op een natuurlijke manier van het heden naar het verleden springt. Doordat we tot het eind niet weten wat er is gebeurd dat de vriendschap kapot maakt, al krijgen we wel een vermoeden naarmate het boek vordert, ontstaat er een goede spanningsboog. Ook door de speelse opmaak is het boek zeer de moeite waard om ook echt als boek te lezen.  


Geen opmerkingen:

Een reactie posten