woensdag 7 augustus 2019

Thomas Olde Heuvelt – Echo


Doodeng en fantastisch boek
We hebben lang moeten wachten op een nieuw boek van Thomas Olde Heuvelt. Na het mega-succes van zijn boek Hex, een fantasy-thriller die zich afspeelt in Beek is er nu Echo dat zich afspeelt in de Alpen. Nick is een klimfanaat die stukken schrijft voor de Lonely Planet en allerlei sites om zijn klimtochten te bekostigen. Als hij samen met zijn klimmaatje Augustin besluit in de Alpen te gaan klimmen worden ze aangetrokken door een berg die in geen enkel klimboek staat, de Maudit. Hun Frans is niet zo goed, anders hadden ze het misschien wel gelaten, Maudit betekent namelijk vervloekt...

Op de Maudit krijgen ze letterlijk geen hoogte van de berg en van elkaar. Hun hoogtemeter geeft andere hoogtes aan dan je zou verwachten en de Valei der Echo’s waarin ze terechtkomen lijkt oneindig groot. Na een nacht op de Maudit gaat alles mis, Nick weet een noodoproep te doen en wordt zwaar verminkt teruggehaald naar de bewoonde wereld. Van Augustin wordt geen spoor meer gevonden.

In het kader van traumaverwerking besluit Nick met zijn vriend Sam terug te keren naar de Alpen om er achter te komen wat er nu aan de hand is. Daar blijken ze absoluut niet blij met hun komst. Nick staat voor alles waar de bewoners bang voor zijn en als Sams zusje op bezoek komt kan het niet lang meer goed gaan…

Het boek opent gelijk met een doodenge scène wat mij er toe doen heeft besluiten om na 20.00 uur het boek maar niet meer open te slaan. Hierdoor kon ik wel extra lang genieten van het boek 😊. De rest van het boek is bij vlagen eng, maar zo erg als de beginscène wordt het gelukkig niet meer. Het boek is heel vlot geschreven en wordt afwisselend verteld door Sam en Nick, onder andere in dagboekfragmenten. Hierdoor is er steeds een wat andere vertelstijl en dat maakt het boek interessant. Erg grappig gevonden vind ik ook dat in het boek erg veel Engelse uitspraken/uitdrukkingen staan en dat Olde Heuvelt dat ‘verdedigt’ in de vorm van Sam die vertelt dat je je daar vooral niet aan moet storen, hij is nou eenmaal Amerikaan. Wat ook zeker benoemt moet worden is dat het één van de weinige Nederlandse thrillers/fantasty boeken is waarin een homoseksuele relatie centraal staat. Dat is sowieso mooi, nog beter is dat deze op geen enkele manier geproblematiseerd wordt. Een mooi voorbeeld van normalisatie.

Al met al een prachtig boek, met een mooie dubbele laag (ook via het verleden van Sam dat zich lijkt te herhalen), goed geschreven en ontzettend spannend. Olde Heuvelt belooft in het nawoord dat we niet weer zo lang hoeven te wachten op het volgende boek. Ik ben benieuwd. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten