donderdag 1 augustus 2019

Mirthe van Doornik – Moeders van anderen


Tragiek in de jaren negentig

 

Nico en Kine hebben vier moeders, afhankelijk van de hoeveel alcohol die hun moeder heeft gedronken is ze een lieve moeder, een kwade moeder, een om vergeving vragende moeder of een moeder om heel bang voor te zijn. Ze groeien op in een torenflat in een buitenwijk en hebben hun eigen regels om met de situatie om te gaan. Zo heeft elke dag van de week een kleur met een bijbehorende trui en mag er vooral niet met anderen over moeder gepraat worden. Soms worden ze even uit hun ellende gehaald om naar hun vader te gaan of met hun tante mee, maar ze komen altijd weer terug bij een moeder die eigenlijk geen moeder kan zijn.

Afwisselend vertellen de zussen in het boek over hun leven. Nico verdiept zich in rampen en wil haar zusje zo graag voor al die rampen beschermen dat ze van haar zusje vervreemd. Ze proberen samen genoeg geld te verdienen voor een scooter zodat ze weg kunnen vluchten. Maar als de scooter er eenmaal is blijkt het niet te lukken om hun moeder in de steek te laten. Andersom is hun moeder regelmatig weken weg. Weken waarin ze niet weten of ze nu blij moeten zijn of niet. Als Nico klaar is met school gaat ze het huis uit, maar daar loopt haar leven vast. Ze vindt geen aansluiting bij de maatschappij. Ondertussen lijkt Kine het een stuk beter te doen, maar ook zij houdt mensen ongemerkt op afstand. Allebei proberen ze op hun eigen manier om te gaan met de ellende van hun jeugd en van hun moeder.

Moeders van anderen is een goed geschreven boek en heel herkenbaar als je, net als ik, in de jaren negentig bent opgegroeid. De opkomst van computers, de grijze flatgebouwen, nog geen mobiele telefoons. Prachtig zijn de beschrijvingen van hun moeder, tragisch, maar vol details over haar kleding, buien en de tipi die ze bouwt in de woonkamer omdat ze eigenlijk een Indiaan is. Opvoeden is altijd moeilijk, maar hun moeder weet werkelijk niet wat ze met haar kinderen aan moet en dat is heel rustig en haast droog opgeschreven. Knap is dat van Doornik niet overal in emoties vervalt, maar met humor (Nico koopt drie kreeften en laat die vrij in de zee) de tragiek van hun jeugd laat zien. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten