woensdag 27 februari 2019

Madeline Miller – Circe


Moderne vertelling van oude Griekse mythologie

Circe, de heks uit de Griekse mythologie, dochter van Helios en de nymf Perse, kleindochter van de titaan Hyperion wordt tot leven gebracht in de gelijknamige roman van Madeline Miller. We volgen haar ‘jeugd’ in de grotten van Helios en de waternimfen en ontmoeten daar vele namen uit de mythologie. Ze ziet hoe Prometheus gestraft wordt voor het geven van het vuur aan de mensen en ontdekt de stad Knossos als haar zus met koning Minos trouwt. Als ze toverkrachten blijkt te hebben, net als haar broers en zus en daarmee het monster Scylla creëert uit wraak voor een onbeantwoorde liefde wordt ze verbannen naar het eiland Aiaia.

Op Aiaia ontdekt ze steeds meer haar krachten als heks, het is een kwestie van aanleg, maar vooral van wilskracht. Met de verschillende planten en kruiden op haar eiland weet ze mengsels te maken om anderen te betoveren en zichzelf te beschermen. Als schippers aanleggen aan haar kust en ze verkracht wordt besluit ze bij elke volgende lading scheepslui de mannen bij het minste teken van agressie in varkens te veranderen. Dit gebeurt tot ze Odysseus ontmoet. Hij zorgt ervoor dat ze wat meer ‘mens’ wordt en minder verbitterde heks. Uiteindelijk kan het nooit goed gaan een relatie tussen een eeuwig levend een eeuwenjonge God en een sterveling en ook Odysseus keert naar huis. Uiteindelijk moet Circe voor haar geluk een beslissing die nemen die haar en haar geliefde het leven kan kosten.

Miller heeft op een levensechte manier het verhaal van Circe neergezet. Ze is bekend uit de verhalen van Odysseus (de Odyssee van Homerus), maar nu wordt het verhaal vanuit haar kant vertelt. Tegelijkertijd weet Miller ook een (in mijn ogen) groot deel van de rest van de Griekse mythologie te vertellen: de minotaurus, hermes, Athena, Apollo, Helios, Helene, ze komen allemaal langs. Mooie verhalen, vanuit het oogpunt van een vrouw vertelt.

Het boek leest heel makkelijk weg en de binnenkant van de kaft is prachtig geïllustreerd. Het knappe is ook dat je nauwelijks iets van mythologie hoeft te weten om het boek te lezen en mooi te vinden. Ik ben ook groot voorstander van het uit vrouwelijk perspectief (her)vertellen van oude verhalen, zoals bijvoorbeeld ook Marianne Frederiksson dat doet. Ik moet haar eerste boek Een lied voor Achilles ook maar eens op gaan zoeken. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten