donderdag 7 februari 2019

J.D. Robb – Plechtig Vermoord


Sociologisch interessant, maar geen bijster goede detective

Het was mij na het lezen van de achterkant van het boek niet duidelijk dat het om Science-Fiction ging, maar deze detective speelt zich daadwerkelijk af in het jaar 2058. Dit betekent ook dat ‘Plechtig Vermoord’ van J.D. Robb (pseudoniem van Nora Robberts) vol grappige sociologische en technologische ontwikkelingen zit. Ik zou er mijn studenten zo een essay over kunnen laten schrijven.

Wat je namelijk ziet in de ‘toekomst’ van J.D. Robb tegen de achtergrond van een zweverige moordzaak is dat religie alleen maar meer tot bloei is gekomen in Amerika. Wicca’s, zwarte magie, religieuze sektes het is schering en inslag. Ook de ongelijkheid is heel sterk toegenomen, alleen de rijken eten vlees (alle andere eten soja) en het openbaar vervoer is een nog duidelijker klassenonderscheid dan we tegenwoordig veel zien. Sommige dingen veranderen echter niet, het level zit vol liefde en moord, de media zitten overal bovenop, tieners hebben altijd honger en als je rijk bent gelden de regels voor jou niet.

Wat erg bijzonder is, is dat dit boek al in 1997 werd geschreven door Nora Robberts, dat maakt haar vooruitziende blik toch nog een stuk bijzonderder. Ik had mij in 1997 echt nog niet voor kunnen stellen dat we elkaar continue zouden video-bellen, maar dat gebeurd in haar boek al volop. Ook een mooie uitvinding vind ik de ‘buizenstelsels’ waar je voedsel mee kan bestellen.

Maar uiteindelijk ligt er een vrij magere detective aan ten grondslag. Eve Dallas is een aardig personage, ze is een goede agent, is loyaal aan haar collega’s en heeft er alles voor over om de moordenaar van haar gepensioneerde collega te vinden. Wie het heeft gedaan is echter al aan het begin duidelijk en het proces om de dader op te pakken is vermakelijk maar niet heel bijzonder. Ook de overdadige seksscènes gaan op een geven moment tegenstaan. Daarom toch maar twee sterren. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten