woensdag 26 september 2018

Zwart (onder redactie van Vamba Sherif en Ebissé Rouw)


Bijzondere bundeling van (on)bekende Afro-Europese literatuur

De ondertitel van ‘Zwart’ is Afro-Europese literatuur uit de lage landen. In deze bundel, samengesteld en ingeleid door Vamba Sherif en Ebissé Rouw, vinden we (on)bekend talent uit Nederland en België met Afrikaanse roots. Hun verhalen gaan voor een groot deel over de spanning die het oproept om altijd met én in twee culturen te leven. Als anders te worden gezien. Te horen op een verbaasde toon; maar wat spreek jij de taal goed.

Deze zwarte mannen en vrouwen die in een witte maatschappij nog altijd in de minderheid zijn geven ons, als witte samenleving, een inkijkje in hun beleving van onze maatschappij. Zeer leerzaam, zeker als docent sociologie. Daarnaast laat deze bundel zien hoeveel onbekend(?) talent er nog is in Nederland. Veel van de auteurs hebben een boek geschreven of zijn bezig met het schrijven van een boek. Ik kijk in ieder geval erg uit naar meer van Nozizwe Dube, Olave Nduwanje en Seada Nourhussen.

Deze bundel is belangrijk omdat het een plek geeft aan een groep waarvan we in de traditionele literatuur nog maar mondjesmaat horen, terwijl zij hun plek in de online wereld al hebben veroverd. Het Nederlandse literaire landschap is niet meer zo homogeen als het was en het is mooi dat er nu plek komt voor nieuw talent die ook een nieuwe verhaal weten te vertellen, onder ander over hun hybride identiteit.

De bundel heeft wat mij betreft ook een goede verhouding tussen fictie en non-fictie, korte verhalen, beschouwingen, essays en jeugdherinneringen. Het enige wat mij niet zo beviel waren de twee verhalen van Ahmad Al Malik. Zweverige korte verhalen die me doen denken aan een boek dat ik nooit uit heb gelezen en nog steeds op mijn nachtkastje ligt als verhoging voor de wekker. Gelukkig zijn ook die verhalen kort.

Gelukkig zijn de meeste verhalen raak geschreven, bij tijd en wijle grappig en vertellen ze in weinig woorden een groot verhaal. Ik ben voor meer Afropese literatuur in het Nederlands. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten