maandag 5 maart 2018

Ionica Smeets – Zoete kinderen eten geen suikerEen must-read voor moeder-sociologen (en anderen)
Een paar maanden geleden kreeg ik van de dames van mijn oude leesclub het boek ‘Zoete kinderen eten geen suiker’ van Ionica Smeets. Ik lees altijd graag haar columns in de Volkskrant en was erg benieuwd naar deze bundeling van ‘ander’ werk van haar. De verhalen in dit boek zijn allemaal eerder verschenen in ouder-tijdschriften en twee eerder in de Volkskrant. Ze pakt in elk verhaal een ‘opvoedmythe’ aan en laat wetenschappelijk onderbouwt zien wat daarvan klopt of niet. Als socioloog en moeder is dit natuurlijk een must-have.

Wat opvalt is hoe makkelijk Ionica uitlegt wat er blijkt uit de verschillende onderzoeken en wat de mitsen en maren zijn. Bijvoorbeeld: dit is alleen bij ratten getest, of bij psychologiestudenten. Ook is het heerlijk om te lezen hoe nuchter ze zelf met de wetenschappelijke uitkomsten uitkomt. De meeste kinderen blijken na een paar nachten huilen goed zelf door te slapen, maar daar moet je wel zin in hebben zegt Ionica (en ik ben het volledig met haar eens en kan er aan toevoegen: bij sommige kinderen werkt het dan nog niet…). 

Mijn favoriete verhalen:
- Dol op bloemkool
- Maken kinderen gelukkig?
- Beter voorlezen
- Djofanny, Djovany, Djiovanni

Wat ook past is dat je nog wat meer over de auteur te weten komt. Zo vertelt ze over haar twee zwangerschappen en tegen welke zaken ze zelf aan is gelopen. Daardoor krijg je toch het gevoel dat je haar een beetje kent en neem je makkelijker aan wat ze zegt. En het belangrijkste advies? Volg vooral je eigen gevoel en ga niet te veel af op (goedbedoeld) advies. En de opmaak is ook echt tof, kijk maar eens naar de kaft!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten