woensdag 22 april 2015

Sander van Leeuwen – Geen Applaus Voordat Ik LeefEen mooi en somber verhaal

Thomas is 24, afgestudeerd psycholoog, samenwonen met Eva en heeft geen idee wat hij met zijn leven aan moet. Na zijn afstuderen komt Thomas terecht in een soort van lethargie die velen van mijn generatie bekend voor zal komen. De economische crisis heeft toegeslagen, voor elke baan zijn er tot wel zeshonderd kandidaten en eigenlijk weet je helemaal niet wat je nu eigenlijk wilt.

Thomas blijft hangen in deze lethargie, komt niet voor elf uur zijn bed uit, maak ’s avonds basisscholen schoon en probeert grip te krijgen op zijn leven, zijn ouders en zijn vriendin. Niets lijkt hem uit deze situatie te krijgen tot hij een brief krijgt van Anna. Anna is 18 en woont in Schotland en het gaat niet goed met haar. Ze weet niet wat ze wil met haar leven en is depressief, dat doet Thomas aan zichzelf denken en aan zijn beste vriend Frank die een aantal jaren eerder zelfmoord pleegde. Maar deze keer wil hij wel van invloed zijn, op zijn eigen leven en op Anna’s leven dus hij schrijft haar terug.

‘Geen applaus voordat ik leef’ is een mooi en helder geschreven boek dat raakt aan onze tijdgeest en aan de problemen van de huidige generatie. Een studie afronden is niet meer genoeg om aan het werk te raken en doordat de studies steeds algemener worden is het voor mensen als Thomas ook niet duidelijk wat hij dan überhaupt wil gaan doen.  De sfeer in het boek is daardoor erg somber, en dat is mooi maar ook beklemmend. Je wilt wel tegen Thomas schreeuwen dat hij IETS moet gaan doen, dat hij zijn bed UIT moet komen, maar de enige die invloed op hem heeft is Anna.

Ik vind het erg mooi hoe Van Leeuwen Thomas weet aan te sporen toch wat te doen met zijn leven en, zonder te veel weg te geven, hoe hij Anna wel en tegelijkertijd niet kan helpen. Want uiteindelijk moeten we allemaal ons zelf helpen. Met een mooie ontknoping van het verhaal van Thomas en Anna leg je het boek toch tevreden naast je neer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten