donderdag 2 april 2015

Caroline Kepnes – JIJ

 

JIJ kan wel eens een nieuwe klassieker worden

JIJ is een boek dat met hoofdletters geschreven moet worden, het gaat namelijk alleen maar over JOU Guinevere Beck en toch is Beck niet de hoofdpersoon. Het verhaal wordt verteld door Joe Goldberg, verkoper in het kleine en enigszins obscure boekwinkeltje Mooney Rare and Used. Joe houdt van boeken maar nog meer houdt hij van het meisje dat zich Beck noemt en op een dag Wanhopige Personages en Impossible Vacation koopt, terwijl de rest van de wereld de nieuwe Dan Brown haalt.


Hij kan haar maar niet uit zijn hoofd zetten en volgt haar overal. Tot hij haar dronken in de metro vindt en naar huis brengt en haar telefoon niet teruggeeft als ze die laat liggen in de taxi. Met die telefoon heeft hij toegang tot haar hele leven. Want zoals bijna iedereen heeft ze twitter, facebook en haar mail op haar telefoon geladen en zo kan Joe alles meelezen, zelfs de mailtjes die ze niet verstuurt. Als dank voor het thuisbrengen krijgt hij van haar een Italiaanse versie van The Da Vinci Code en dit boek zal nog een grote rol spelen in de rest van het boek.

Mooier kan het haast niet, een boek dat speelt in een boekwinkel en waarin boeken een grote rol spelen. Want niet alleen Joe houdt van boeken, ook Beck, schrijfster in de dop, leest graag en veel. Soms doet het denken aan Notting Hill maar dan de gestoorde versie. Joe is namelijk echt ziek in zijn hoofd, compleet geobsedeerd door het meisje van zijn keuze en hij doet alles waarvan hij denkt dat het goed voor haar is of fijn voor haar. Deze stalker van het eerste uur denkt alles tot in de puntjes uit en heeft een geluidsdichte boekenkelder tot zijn beschikking.

Hierdoor is JIJ verschrikkelijk spannend, je weet dat het alleen maar slecht af kan lopen en dan gaat het soms nog een stukje slechter met de wereld. Want niet alleen Joe is gestoord, ook Beck, hyperseksueel, compulsief en met daddy-issues houdt zich niet aan de sociale conventies. Het is wel even wennen, een boek dat helemaal vanuit de hoofdpersoon is geschreven, maar na een bladzijde of dertig zit je er zo in dat het niet meer opvalt of stoort. Daarbij is het boek ontzettend goed geschreven, ik had geen één zin die ik anders zou doen en doordat het hele verhaal verteld is vanuit Joe ga je meeleven met deze psychopaat.

Lezen: JIJ

Cijfer: 9,5

Geen opmerkingen:

Een reactie posten