zaterdag 31 mei 2014

Francisco Azevedo – Familie is het moeilijkste gerechtWe zijn allemaal familie, familie zijn we allemaal
Familie is een moeilijk gerecht, het moeilijkste gerecht zelfs blijkt uit het verhaal van de 88-jarige Portugese Braziliaan Antonio. Antonio’s ouders trouwen in Portugal en krijgen op hun trouwdag van de zus van zijn vader een zak met de rijst die over hen heen is gestrooid tijdens het huwelijk. Deze zak met rijst verhuisd samen met zijn ouders en tante Palma naar Brazilië waar ze gaan werken op een Fazenda. Na een kinderloos huwelijk van elf jaar besluiten zijn moeder en tante Palma dat het tijd wordt om de kracht van de rijst op te roepen, en het werkt. Na het eten van deze vruchtbare rijst wordt Antonio verwekt. Deze zak met rijst blijft een grote rol spelen in het leven van de familie van Antonio en zijn magische en geneeskrachtige werking wekt zowel afgunst als blijdschap op.

“Laten we er eens wat adjectieven tegenaan gooien: is dit trappelend ongeduld wellicht een gezond teken van mijn stokoude jeudigheid?”

Antonio kijkt terug op zijn leven en verteld verhalen van zijn ouders, hemzelf en zijn kinderen waarbij de rijst telkens terugkomt. Dit doet hij terwijl hij een groot feestmaal aan het bereiden is. Het is 100 jaar geleden dat zijn ouders zijn getrouwd en dat moet gevierd worden. Voor het eerst komt de hele familie weer bijeen en dat geeft stof tot nadenken.

In dit boek weeft Azevedo een mooi levensverhaal samen van een familie en de kleine veranderingen in de maatschappij, zoals acceptatie van homoseksualiteit en het toelaten van echtscheiding in Brazilië. Dit doet hij zonder dat het boek een kopie wordt van boeken als ‘De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween’ of ‘Forest Gump’. De maatschappij en historische gebeurtenissen staan namelijk niet centraal in dit boek, maar Antonio en zijn familie. Het boek is erg prettig geschreven, zonder pretenties, met mooie zinnen en soms iets te ver doorgetrokken metaforen over eten en het leven.  Ik ben erg benieuwd wat Azevedo nog meer gaat schrijven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten