donderdag 3 april 2014

Hilary Mantel – Een veiliger oord (deel 1): VrijheidDe voorganger van het meesterwerk
Dit jaar brengt Signatuur een driedelige roman uit van Hilary Mantel over de Franse Revolutie: Een veiliger oord. In dit boek leren we drie jonge mannen kennen: Camille Desmoulins, Georges-Jacques D’Anton en Maximilien de Robespierre. We zien uit welke gezinnen ze komen en hoe ze in Parijs terecht zijn gekomen, met wie ze bevriend raakten op school en met wie en voor wie ze werkten als jonge advocaten in Parijs.

In dit eerste deel, vrijheid, voel je hoe de sfeer in Parijs steeds grimmiger wordt. De jonge mannen zitten vol ideeën en idealen over hoe het land eruit zou moeten zien en zijn er allemaal van overtuigd dat de koning niets durft en nietszeggend is en dat Frankrijk een republiek zou moeten worden. De manier waarop dat zou moeten is echter anders voor alle drie. Camille is de raddraaier en de fantast van de drie, hij werkt niet of nauwelijks en wil zo snel mogelijk revolutie en het liefst gewelddadig. Maximilien houdt zich ook bezig met de woeligheid, maar wil proberen via de politiek de situatie voor het volk te verbeteren. Mantel laat ons steeds weten hoe duur het brood is, en de broodprijs blijft maar slagen. In dit boek houdt Georges-Jacques zich nog afzijdig, hij steunt zijn vriend Camille, maar houdt zich vooral bezig met zijn eigen praktijk en gezin.

Een veiliger oord heeft Mantel geschreven toen ze 22 was, veertig jaar geleden, en de schrijfstijl die we van haar gewend zijn had ze toen al. Ze weet een persoonlijke laag te geven aan een tumultueuze periode in de geschiedenis zoals ze dat ook doet met de trilogie rondom Henry VIII in Wolf Hall en Het boek Henry. Wel is ze nog een minder begenadigd verteller, de drie verhalen lopen door elkaar heen, maar ze wissel te makkelijk en te vaak van perspectief, waardoor je soms halverwege een bladzijde denkt: wie was dit ook alweer? Doordat ze in de Henry-trilogie voor één hoofdpersoon kiest, Thomas Cromwell, heeft ze dat probleem daar niet. Erg grappig is dat er zelfs naar Cromwell wordt verwezen (op pagina 61), de vraag is natuurlijk, heeft ze dat in deze ‘herdruk’ toegevoegd na haar grote succes of stond het er altijd al in? Een veiliger oord is namelijk ook in Groot-Brittannië pas in 1993 uitgegeven, jaren nadat ze het heeft geschreven.

Een veiliger oord, deel 1, is dus werkelijk een voorganger van het meesterwerk dat ze jaren later schreef, maar zeker ook de moeite waard om te lezen. Ze brengt leven en vooral een burgerperspectief in de Franse revolutie op een manier die aan Kate Mosse doet denken, je leeft mee en wil doorlezen en zorgt ervoor dat je Wolf Hall nog meer gaat begrijpen.

Cijfer: 8,5

Geen opmerkingen:

Een reactie posten