zaterdag 15 maart 2014

Sophie McKenzie - Sluit mijn ogenZeer spannend verhaal over verlies en vertrouwen
Geniver Loxley heeft het goed voor elkaar, ze woont in een mooi huis, is getrouwd met een liefhebbende man met een succesvol bedrijf en heeft een leuke baan als docente creatief schrijven. Maar achter dit mooie plaatje schuilt een groot verdriet, acht jaar geleden heeft ze een doodgeboren kindje gekregen en het lukt niet om opnieuw zwanger te worden. Haar wereld komt op zijn kop te staan als er een vrouw voor de deur staat die beweert dat haar kindje nog leeft. Is dat waar? Hoe kan dat? En, wie kan ze nog vertrouwen? Geniver gaat samen met Lorcan, een oud zakenpartner van haar man Art, op zoek naar de arts die haar dochtertje ter wereld heeft gebracht en raakt steeds verder verstrikt in een web van leugens, waarbij het steeds de vraag is, is dit een leugen of is dit de waarheid?

Sophie McKenzie heeft met ‘Sluit mijn ogen’ een goed debuut gemaakt in de thrillerwereld. Je kunt merken dat ze al langer schijft, het boek is erg leesbaar en de hoofdstukken zijn goed opgebouwd. De vertelstijl doet mij wel aan Sophie Hannah denken terwijl het thema doet denken aan ‘de onwetende’ van Lisa Jackson. Kwijtgeraakte kinderen zijn altijd heerlijk eng om over te lezen, zeker als nieuwbakken moeder. Net als in de serie Homeland vragen we ons telkens af of de hoofdpersoon paranoïde is of dat de wereld echt zo gevaarlijk is.

Een van de dingen waaraan je kan merken dat het McKenzies eerste thriller is, is dat de ‘kandidaten’ om verdachte te zijn erg duidelijk worden gepresenteerd (de knappe zakenpartner, de beste vriendin, de onbekende minnares). Hierdoor was het voor mij vrij snel duidelijk wie er achter dit verhaal zat. Een ander minpuntje is de tekst op de voorkant van het boek ‘Ze zeiden dat haar dochter dood was, maar dat bleek een leugen…) die tekst geeft voor mij te veel van het verhaal weg.

Toch neemt dit niet weg dat het een ontzettend spannend boek is waarbij je meegesleept wordt in het verhaal en met een goed ontworpen ontknoping. Ik ben erg benieuwd wat Sophie McKenzy nog meer voor ons in petto heeft.

Cijfer: 8,0

1 opmerking: