zondag 15 december 2013

Jonas Jonasson - De zonderlinge avonturen van het geniale bommenmeisjeWonderlijk, ontroerend en (wederom) fantastisch
Een combinatie van Haddon’s Wonderlijke Voorval met de Hond in de Nacht en Forrest Gump

‘De zonderlinge avonturen van het geniale bommenmeisje’ is het nieuwe hilarische boek van Jonas Jonasson, de auteur van ‘De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween’. In dit boek maken we kennis met Nombeko een, in eerste instantie, analfabete Zuid-Afrikaanse die door haar rekentalent in de jaren zeventig hoofd wordt van de latrinewerkers in Sectie B van Johannesburg. Ze leert lezen van een man die haar probeert aan te randen en besluit naar de bibliotheek van Pretoria te gaan, de grootste van het land. Voordat ze daar aankomt wordt ze overreden door een auto en veroordeeld tot het terugbetalen van de schade aan de auto door in dienst te treden als werkster van ‘de ingenieur’.  De ingenieur is vooral een alcoholist en heeft de leiding over het Zuid-Afrikaanse kernwapenprogramma en doordat Nombeko kan lezen verdiept ze zich in de boeken in zijn bibliotheek en leert zo veel over kernwapens. Uiteindelijk weet Nombeko veel meer over kernwapens en hun productie dan de ingenieur, wat samen met haar hoge intelligentie en grote sociale inlevingsgevoel, ertoe leidt dat ze in Zweden terecht komt in 1987.

Naast het wonderlijke verhaal van een geniaal bommenmeisje in Zuid-Afrika is daar nog Holger, of eigenlijk, daar zijn nog de Holgers. Een identieke tweeling waarvan er maar één door hun vader is aangegeven bij de burgerlijke stand, waardoor de tweede eigenlijk niet bestaat. Het kan niet anders dan dat Holger 2 en Nombeko elkaar leren kennen, een politiek asielzoekster en een man die eigenlijk niet bestaat, een mooiere combinatie is haast niet denkbaar.

Ik heb in geen tijden zo’n hilarisch boek gelezen als ‘de zonderlinge avonturen van het geniale bommenmeisje’, het boek is makkelijk geschreven en je wilt alleen maar doorlezen. Het is erg knap hoe Jonasson de wereldgeschiedenis beschrijft en herschrijft en het leven van Holger en Nombeko samen laat vloeien met een mogelijke loop van de geschiedenis. Daarin lijkt het boek erg op het boek/de film ‘Forrest Gump’ waarin Forrest alle belangrijke momenten uit de recente Amerikaanse geschiedenis meemaakt. Qua schrijfstijl lijkt het ook op Mark Haddon’s ‘Het wonderlijke voorval met de hond in de nacht’, grappig en met een hoofdpersoon die fantastisch goed kan (hoofd)rekenen. Jonasson heeft een fantastisch boek geschreven, het is alleen jammer dat het op een gegeven moment ook weer uitgelezen is.

Cijfer: 9,5

Geen opmerkingen:

Een reactie posten